Доган не уважи тържеството по случай договора с ЕС

На чаша шампанско президентът Георги Първанов, председателят на Народното събрание Борислав Великов и премиерът Симеон Сакскобургготски празнуваха във вторник подписването на присъединителния договор за членството на България в ЕС с депутати, министри и посланици. От партийните лидери единствен председателят на ДПС Амхед Доган, коалиционен партньор на управляващите, не уважи празненството.

Лидерът на Демократи за силна България (ДСБ) Иван Костов пък закъсня заради снимките на предизборния клип на партията.

Сред гостите на тържеството, чийто домакин беше Народното събрание, бяха главният прокурор Никола Филчев, патриарх Максим, главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи, управителят на БНБ Иван Искров, кметът на София Стефан Софиянски.

Коктейлът продължи 30 минути, в които гостите се редиха на дълга опашка, за да поздравят държавниците.

По повод дискусиите за участието на държавния глава в церемонията по подписването на Договора за присъединяване на България към ЕС в понеделник, президентът Първанов каза пред журналисти, че въпросът е останал в миналото и не би искал да коментира.

"Всичко е добре, завърши ли добре. След като тази история остана назад в миналото и след като приключи наистина разумно, не бих искал да влизам в коментари и пояснения за това какво е било", каза Първанов. "Жалко, че от време на време се случват и такива неща, но празникът е голям и значим за

България, не се случват често подобни празници и трябва да можем да го изживеем в пълния му смисъл", добави държавният глава, който подписа заедно с премиера Сакскобургготски.

Сключването на договора е историческо събитие за България, заяви шефът на парламента Борислав Великов, който вдигна тост за всички, които са допринесли за този успех.

Бившият външен министър Надежда Михайлова заяви, че най-важното от тук насетне е да се проведе такава политика, чрез която гражданите на страната ни да разберат какво означава членството ни в Евросъюза. Това, което правим днес, фанфарите, които чуваме, все още ознаменуват само политическия акт. Предстои да го превърнем в добра и ефективна политика, защото ако не сторим това, хората ще се разочароват от членството и ще си помислят, че то е само каприз на политиците, коментира лидерът на СДС.

Споделяне

Още от България