Доган няма да отиде в НС за Росенец, но градинарят Мехмед е готов да дойде

Доган няма да отиде в НС за Росенец, но градинарят Мехмед е готов да дойде

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган няма да отиде на изслушване по случая "Росенец" в Народното събрание, но градинарят Мехмед е готов да се яви пред депутатите. Това стана ясно от обясненията на депутата от ДПС Хамид Хамид пред Нова телевизия.

Той разви тезата, че Доган няма нищо общо с т.нар. летен сарай край Бургас, а само почивал там по 4 месеца през годината. По тази причина няма какво да каже на депутатите, тъй като собствеността на имението се води по документи на две търговски дружества, се разбра от обясненията на Хамид Хамид.

"Ще предложим да поканим градинаря Мехмед, който е 12 месеца в Росенец", каза Хамид.

Във вторник временната парламентарна комисия, която се занимава с казуса "Росенец", реши да покани за изслушване на следващото си заседание Ахмед Доган. До момента той не е коментирал случая, но се очаква, че няма да отиде. Доган не посещаваше парламента, дори когато беше депутат.

"По Южното Черноморие има стотици, а може би хиляди постройки, при които документацията не е завършена или не е пълна. Това го чухме от областния управител на Бургас, който е назначил проверка. Тук идеята не е да се провери документацията. Идеята е някой да си прави политически ПР на гърба на г-н Ахмед Доган и на ДПС", каза Хамид Хамид.

"Правилникът на Народното събрание е категоричен, че всеки български гражданин или държавна институция трябва да се отзове на покана за изслушване и ние ще го поканим. Какъв е Ахмед Доган, та да не дойде на изслушване, както са задължени всички останали хора?", каза в сряда Калоян Янков, председател на временната комисия в предаването "Лице в лице" по бТВ.

Ахмед Доган е ползвал т.нар. "летен сарай" всяко лято по 4 месеца от 2016 г. до 2020 г. Това съобщи началникът на Национална служба за охрана ген. Емил Тонев пред временната комисия във вторник. ДПС не отрича този факт, но Хамид заяви, че Доган е ходил там на почивка.

Сградата, в която е отсядал почетния лидер на ДПС, както и още 17 от общо 18 обекта в Росенец нямат разрешение за ползване. "Единственият обект там, който има разрешение за ползване е трафопост. Надявам се, че него не го е ползвал. Останалите 14 сгради са на практика незаконни", каза Калоян Янков.

Той даде за пример нова триетажна сграда, построена на плажната ивица без никакви строителни книжа. Сезирани са Агенцията по кадастъра, областната управа, Дирекция за национален строителен контрол и община Бургас.

Калоян Янков заяви, че трима бивши министри - Росен Желязков, Красимир Каракачанов и Николай Нанков (като зам.-министър на МРРБ) са подписали в началото на 2020 г. документите за узаконяването на 280-метровия кей. Според собственика на обекта - "Хермес Солар", обектът е построен през 80-те години на миналия век. От сателитните снимки ясно се вижда как пораства от 45 м до 280 м. Това се случва в началото на 2019 г., каза Калоян Янков.

"Това не е обикновена сграда, а обект в морето, който се наблюдава от най-различни служби. Той е изключително скъп, може би на цената на основния "Сарай". Но за него няма никакви документи за строеж. Това пространство е една черна дупка за законността в България", заяви депутатът от "Демократична България".

Той призна, че в документите "Ахмед Доган не фигурира никъде", но ползва всяка година това място. "Той е и автор на знаменитата репликата за обръчите от фирми и порциите. Да не би това да е някой негов обръч и ако е такъв, ние лесно можем да разберем как са действали институциите през този период", каза още Янков.

Очаквано Хамид Хамид защити почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Той заяви, че по случая има представени 2500 страници с документи. Уточни, че в момента сградите се въвеждат в експлоатация, а други решения на институциите се оспорват в съда.

"Защо за действията или бездействията на определени държавни органи, някой ползвател или търговско дружество трябва да носи отговорност? Има държавни органи и законодателства, които установяват дали едно строителство е законно, или не. Информацията, че само трафопоста е законен, е подвеждаща. Почти всички сгради там имат първоначални разрешения за строеж. Някои актове се обжалват. За тях има съдебни дела. Цялата информация беше скрита. Беше изведен само трафопоста. Знаем преди време колко далеч стигнаха някои хора, които първо подаряваха едни кученца, после събаряха барбекю", каза Хамид Хамид.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?