Доган обеща да “учуди” с високи резултати на местния вот

Доган обеща да “учуди” с високи резултати на местния вот

Лидерът на ДПС Ахмед Доган очаква в закона за местните избори да залегнат ограничения за участието на български изселници от Турция, но предрече, че останалите партии ще се “учудят на постигнатите резултати” на ДПС.

Той повтори, че т.нар. принцип за уседналост, за който настояват НДСВ и опозицията, не е демократичен. “Да не стане по-лошо и впоследствие да върнем нормата на традиционното гласуване”, заяви Доган пред журналисти в петък преди заседанието, на което Централният съвет (ЦС) на ДПС обсъди стратегията си за вота наесен.

На повечето от местата в страната стремежът на ДПС ще бъде да запазим статуквото и да разширим броя на общинските съветници, а на някои места и на кметовете, коментира след заседанието зам.-председателят на партията Росен Владимиров. Той съобщи, че ще се явят със самостоятелна листа за общински съветници в София. Все още изчаквали анализа на местната софийска структура на ДПС дали движението ще издига самостоятелна кандидатура за кмет на столицата или ще потърси коалиция. “Изчакваме най-вече коментарите на нашите коалиционни партньори БСП и НДСВ”, посочи Владимиров.

Според Ахмед Доган анти-ДПС кампанията, която сега е най-силно изразена в Кърджали, “върши сравнително добра работа на движението и коефициентът на полезно действие от политическа гледна точка за ДПС се повишава”. Допълни, че за Кърджали ще се търси “консенсусен модел” за излъчване на кметска кандидатура.

“Явно, че обществото не е готово да приеме реалностите в смесените райони и ние трябва да се съобразим с този факт”, каза Доган. По думите му във всички случаи трябва да има представители и на другите политически сили.

“Кърджали е традиционно силен за ДПС регион. В повечето места ние имаме самостоятелни кметове и доминиращо присъствие в общинските съвети. Въпреки това, на много от местата и сега се управлява коалиционно. Тази позиция ще бъде запазена и в бъдеще. ДПС е отворена за коалиция, дори и в Кърджали”, коментира по-късно Владимиров, като изключи единствено “Атака”.

“Ние можем да приемем коалиционна форма на управление, въпреки че можем да управляваме и сами”, допълни той.

Евгени Узунов, председател на Националния предизборен център на БСП, коментира пред Mediapool, че в Кърджали все още върви дискусията в каква коалиция да се явят на местните избори, но посоката не е към втвърдяване на БСП.

Местната структура на социалистите в Кърджали е сред учредителите на инициативния комитет на редица партии и граждански организации, които се готвят да излъчат единна кандидатура за кмет и общинска листа, за да се противопоставят на ДПС.

Според Доган ДПС ще постигне “сериозен ръст” на местния вот. На изборите за Европейски парламент през май т.г., когато за пръв път бе въведен принципът на уседналост, ДПС затвърди силните си позиции и се класира трета след ГЕРБ и БСП.

ДПС бе първа политическа сила в 9 области и 83 общини, посочи Доган. “Въпросът не е да оглавим една община, а действително да помогнем и на хората, и на общината. Но ако нямаме подходящи личности, не на всяка цена ще се борим за позиции”, коментира той.

Ахмед Доган каза, че за ДПС ще издигне кандидати, които преди всичко са наясно с технологията за “усвояването на средствата от еврофондовете, да познават еврофондовете в детайли”, каза той. Проявилите се добре в предишния мандат ще бъдат наново номинирани. Кандидатурите на ДПС ще бъдат утвърдени в средата на септември.

“Имам реални опасения, че ако "не сме в час" по отношение на номинациите за необходимите личности, които трябва да оглавят общините – основният консуматор на еврофондовете, може да се разминем радикално с количествата, които са в съзнанието ни”, допълни Доган.

В отговор на въпрос той каза, че ДПС мисли да сезира Конституционния съд за принципа на уседналост, но това “вероятно ще бъде след изборите, за да не се сметне, че евентуално ДПС го ползва като коз за мобилизация на потенциала”.

Споделяне

Още от България