Доган печели европейските избори?

Доган печели европейските избори?

ДПС е сензационната изненада на приключилите избори за Европейски парламент, след като е на път да изпревари БСП и ГЕРБ. Това стана ясно към 21 часа в неделя, когато социологическите агенции излязоха със 100-процентова извадка от преброяването на резултатите.

Избирателната активност е около 28.69 процента, съобщи ЦИК.

Партията на турското етническо малцинство ДПС е с почти изравнени резултати с БСП и ГЕРБ, по данни от социологическите данни, получени от преизчисление на гласовете на партиите, които не успяват да вкарат евродепутат.

ДПС води с 25.7 на сто, БСП взема 25.4 на сто, ГЕРБ - 25.2 на сто, "Атака" - 16 на сто и НДСВ - 7.7, по данни на НЦИОМ при 95 процента приключило паралелно преброяване. Разликата между първите трима са две десети от процента и резултатите могат да претърпят значими промени, коментират от агенцията.

ДПС получава 26.3 процента, БСП – 25.1, ГЕРБ – 25, "Атака" – 16.6, НДСВ – 7.1, СДС и ДСБ остават под чертата от 5.5 на сто и  няма да имат евродепутати, по данни на “Сова Харис”.

Според “Галъп” БСП, ДПС и ГЕРБ са с почти изравнени гласове, разликата между тях е в рамките на статистическата грешка и само преброяването на ЦИК може да каже коя партия колко взема след преброяване на бюлетините.

По данни на агенция “Скала” ДПС взема 22%, а БСП и ГЕРБ по 21 процента при статистическа грешка от 1%.

Данните от паралелното преброяване на "Галъп" са 23 на сто от гласовете за ГЕРБ, 22 на сто - за БСП, 19,5 на сто за ДПС, 14 на сто за "Атака", 6 на сто за НДСВ, около 5 на сто за СДС - при 28 на сто избирателна активност, или участие на малко под два милиона избиратели.

Така ДПС ще има пет евродепутати, БСП - 4 или 5, и ГЕРБ – по-скоро 4, “Атака” – 3, НДСВ – 1.

Според Цветозар Томов от "Скала" БСП, ГЕРБ и ДПС ще имат по 4 мандата. По още един мандат може да получат след преразпределянето на гласовете.

"Атака", която засега има 2 мандата, и НДСВ - с 1 мандат досега.

"Първа политическа сила" са четирите милиона негласували избиратели, коментира Цветозар Томов. По думите му изборите са поражение за всички партии.

Настоящият резултат е рекорден за партията на Ахмед Доган, с чийто мандат е съставено настоящото правителство на тройната коалиция.

На парламентарните избори през 1997 и 2001 г. ДПС печели по 7 процента и половина, през 2005 г. – 12.14 на сто.

“Не съм готов да съм лидер на първа сила”

“Не съм готов да съм лидер на първа сила”, коментира победата си Доган и доказа това незабавно, като се споразумя с БСП да ѝ отстъпи полагащото му се право да даде първа пресконференция в изборната нощ. Това вбеси неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който демонстративно напусна НДК и се отказа от пресконференция.

Това е звездният миг на ДПС, заяви Доган пред журналисти. Допълни, че тайната на успеха е в новите технологии за правене на политика, които партията му прилага и във важността, която придават на изборите за ЕП.

Българското общество не е готово да приеме ДПС като първа политическа сила, приема го като етно-религиозна партия, която по особен начин си осигурява, организира и провежда избори, вместо ни поздравят за тази организация, каза Доган по време на пресконференцията.

Той уточни, че ще бъде готов да е лидер на първа политическа сила, когато самото гражданско общество е готово да приеме тази реалност. Проявяваме великодушие и разбиране, иначе съм доста зрял и няма да се обидя да съм лидер на първа политическа сила, заяви Доган.

Той подкрепи тази си позиция с думите, че въпреки първия си резултат ДПС няма да настоява за ревизия на квотната управленска формула 8:5:3, в която най-малка е квотата на движението. Мисля, че това е една зададеност, която трябва да се уважи като парламентарен вот, каза Доган в отговор на въпрос.

Имаме достатъчно власт, всичко е въпрос на овладяване на инструментариум, поясни той.

Интересува ни стабилността на коалицията, на този етап не виждаме алтернатива на това управление, каза Доган в отговор на въпрос за по-слабия от очаквания резултат на БСП и НДСВ, на фона на успеха на ГЕРБ.

Доган омаловажи постижението на Бойко Борисов с думите:”ГЕРБ е само явление, което предполага обяснение и политическо разбиране за протестния вот; управляващата коалиция е стабилна”.

Той прогнозира, че резултатът на ДПС вероятно ще породи действия в някои политически централи в нишата на национализма. Същевременно подчерта разширяващата се “география” на вота за ДПС и успехът на съчетаването в листата на мюсюлмани и християни, на турци, българи и роми.  

Нашата победа естествено ще породи реакции – в Европа позитивни, в България – негативни, смята Доган.

Пред журналисти той каза, че се тревожи за състоянието на дясното политическо пространство и вакуума, който се създава там.

В момента новата партия ГЕРБ на столичния кмет Бойко Борисов триумфира като първа политическа сила в дясно, тъй като се дефинира като дясно-центристка партия – нещо, което сегашните десни партии поставят под въпрос, няма как да оспорят след изпадането си от играта.

По време на предизборната кампания Доган нарече Борисов “мухльо”, а Борисов задочно го прикани да бъде мъж и да има куража да му каже това лично, на “една ръка разстояние”.

Доган освен това заяви пред избиратели в провинцията, че България вече му е тясна и иска да прави политика в Брюксел.

БСП попарена

Представителите на левицата, които се появиха след 19 ч. в НДК , бяха доста омърлушени и видимо недоволни, след като преди вота обещаваха да спечелят 7 места в ЕП. Основният въпрос на журналистите бе дали и кога ще има промени в правителството, след като макар и с недомлъвки социалистите признаха, че корупционният скандал “Овчаров – Александров” е повлиял на изборния резултат.

Премиерът и лидер на партията Сергей Станишев каза, че очакват крайните резултати и окончателното подреждане на партиите, след което управляващата коалиция ще си направи изводите. Съставът на кабинета е функция от парламентарния вот преди две години, допълни той.

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, който е в отпуск заради корупционния скандал, не каза дали в понеделник ще е на работа, както възнамеряваше. Запитан дали тази афера е повлияла на резултата на партията му, той отговори, че “други партии градиха кампаниите си върху скандали” и очевидно са постигнали някакъв резултат.

На въпрос ще поеме ли лична отговорност Овчаров каза: “Не съм правил аз скандала, за да поемам отговорност”.

Попитан необходимо ли е да се промени нещо в управляващата коалиция, предвид равните резултати на БСП и ГЕРБ, Овчаров попита какво лошо има в това и отбеляза, че “правим избори за ЕП, а не за български. Не мисля, че всеки междинен резултат трябва да води до промени в управлението на държавата”, добави той. “Ако отчитаме резултата в София, трябва да имаме нов кмет на столицата, но никой не поставя този въпрос”, изтъкна Овчаров.

Министърът на вътрешните работи Румен Петков коментира, че скандалът “Овчаров-Александров” е повлиял на избирателната активност и резултатите, но вероятно причините са комплексни.

Двамата зам.-председателите на БСП Петков и Овчаров не се поздравиха, когато се срещнаха в щаба и в продължение на час-два избягваха да се засичат.

По-късно позираха пред камерите, като приветливо си размениха реплики и изслушаха почти един до друг пресконференцията на Станишев, до когото на трибуната се подредиха кандидатите на партията и членове на щаба. 

Мнозина в БСП не можеха да повярват, че ДПС е първа политическа сила. Някои коментираха, че все пак статуквото в коалицията ще се запази. Други казваха, че по-добре ДПС, отколкото ГЕРБ да ги изпревари.

Станишев призна, че изборните резултати за БСП са под очакваните, за което обвини агресивната и негативна кампания срещу партията, най-вече от страна на ГЕРБ.

Той определи ГЕРБ като нова достатъчно силна опозиционна партия. “Традиционните десни партии се представиха много слабо. Не злорадствам за това, защото за мен е важно България да бъде представена с всички основни политически семейства в ЕП”, каза Станишев.

На въпрос за евентуална коалиция с ГЕРБ, той отговори, че в политиката принципно няма нищо невъзможно, но БСП никога не е била във властта на всяка цена.

НДСВ: Един депутат не е пагубно

И един депутат да имаме, няма да е пагубно, каза в отговор на въпрос заместник-председателят на НДСВ и председателят на Националния предизборен щаб на партията Николай Свинаров на влизане в НДК. Той смята, че преди около месец НДСВ са започнали от нулата и допълни, че много политически сили няма да имат евродепутати и това щяло да е пагубно за тях.

Днешният избирателен ден ясно показа, че очакванията за много различни избори се сбъднаха, каза Свинаров и посочи като положително това, че трите партии от управляващата коалиция са взели почти половината гласове.

Борисов: Затворихме им устата

Като нова партия, на изборите за евродепутати ГЕРБ "затвори устата" на всички, които ни подценяваха, само за няколко месеца постигнахме резултат, почти равен на столетницата, коментира неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той изрази притеснението си от ниските резултати на десните партии и посочи, че занапред трябва ГЕРБ "да седне на една маса с тях, за да преговаря".

Споделяне
Избори за Европарламент 2007

Още от Избори за Европарламент 2007