Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Доган: Плъхове и мишки да се борят помежду си, а не с тигри и лъвове

0 коментара

"Като че ли който поиска да стане политик, започва кампания анти-Доган. Като че ли всички са против нас. Против мен. На тях искам да кажа, че мишката и плъхът се борят помежду си, но не може мишка и плъх да се борят с тигри и лъвове!" С това цветисто предупреждение в неделя лидерът на ДПС Ахмед Доган продължи започналата ден по-рано предизборната кампания на партията си за евровота. След като в събота той даде старт на кампанията на традиционния минитг-събор в местността Демир баба теке край Исперих, в неделя пред привърженици в с. Пристое, Каолиново, Доган продължи:

"Всеки трябва да се бори със себеподобните си! Аз нямам намерение да живея на друго място. Ние нямаме намерение да живеем на друго място! На когото не му харесва, да отиде да живее където поиска".

Ден по-рано на Демир баба теке Доган представи кандидатите на движението с думите "Ако преди две години трябваше да влезем с гръм и трясък в Европа, сега ще се организираме, ще се подготвим и даваме знак, като изпращаме възможно най-достойните хора в Брюксел". На 17-те избраника бяха връчени специално изработени амулети за късмет и против уроки. В тях са са вплетени пръст от местността, жито от Добруджа, жълъд - символ на Лудогорието, камък от от Свещените тракийски гробници, вода от животворния извор на "Демир баба теке", паричка за късмет и синьо камъче против уроки.

На включените в листата на ДПС бе напомнена Кубратовата мъдрост за силата на единението.

Напук на властта, сините - по-мотивирани

Традиционно с концерт в НДК, в столицата в събота и "Синята коалиция" даде старт на кампанията. Откриването ѝ стана със скандирания "Време е!, Идваме!". Песента на Графа и "Акага" - "Ако има рай", визуализира намеренията на десните..

Тази кампания ще водим срещу българската мафия, защото само "банда престъпници" могат да приложат недопустими за европейската демокрация средства, за да разчистят пътя си към властта, бяха встъпителните слова на лидера на ДСБ Иван Костов.

Председателят на СДС Мартин Димитров посочи, че опитите на управляващите да спрат дясното обединение само ги е направило още по-силни и още по-мотивирани.

"Управляващите се страхуват не от ГЕРБ - по много причини, не от "Атака" и РЗС, а от тези демократи, които "останаха верни на своя антикомунизъм", заяви Костов.

Знам, че има хора, които ще попитат къде точно е СДС в тази предизборна битка. СДС е начело на тази битка - там, където са демократите, допълни Димитров.

По думите му партията "не е за втора употреба, не е разменна монета в игрите на Ахмед Доган, не е група от фалшификатори или политически търгаши, всичко това е затворена страница".

Време е да дойдат хора с идеи, които не могат да допуснат да се разруши авторитетът на страната, каза Костов.

Лидерът на Обединените земеделци Анастасия Мозер определи момента като критичен и призова всички демократични сили към обединение. Пред симпатизантите и членовете на партиите от Синята коалиция говориха и водачът на евролистата Надежда Михайлова и подгласниците ѝ Светослав Малинов и Стефан Тафров.

"Обръчът от фирми" на Ахмед Доган създаде погрешен образ на турците в очите на българите, заяви Сезгин Мюмюн, председател на федерация "Справедливост - България",

РЗС за нов вид евродържава

Като акцентира върху мотота на кампанията "Не на корупцията", старт на предизборната надпревара даде в неделя във Видин лидерът на "Ред, законност и справедливост" (РЗС) Яне Янев. Той използва трибуната на местната филхармония обаче по-скоро да представи вижданията на партията си за бъдещото управление на България, отколкото за участие в работата на Европарламента.

Стратегическата цел на РЗС ще бъде свикването на Велико народно събрание и иницииране на нова Конституция, за да бъде заложена нов вид европейска държава, посочи Янев.

Той представи вижданията на РЗС за намаляване броя на народните представители на 120, цялостна промяна на държавата, въвеждане на европейска формула за избори на кметове и общински съветници, промяна в избора на министър-председател и на парламент.

Партията нямало да прави предизборна кампания със старите методи и клишета, а ще заложи на срещи с хората по градове и малки населени места. Над 100 приемни са отворени в страната, за да знаят хората какви ангажименти поемат пред тях политиците от РЗС, заяви Янев.

Старт на "Лидер" и "Новото време" от пепелищата

От Стара Загора стартира в неделя кампанията си коалицията между партията "Лидер" и "Новото време".

"Няма по-подходящ град в нашата страна, където да обявим началото, защото това е градът, възкръснал от пепелищата и превърнал се в модерен европейски град, център на енергетиката", заяви председателят на "Лидер" Кънчо Филипов, който е бивш енергиен шеф.

Той добави, че партията му предлага за европарламента млади и нови лица, подготвени лидери. Гарантирам, че те ще работят за благото на българския народ, допълни бизнесменът Христо Ковачки, който притежава значителен дял в енергетиката и подсигурява финансово партията.

Ще работя за новото лице на българския политик в ЕС, не искам да ме управляват "братовчедите на Доган и Станишев, и роднините на царя", заяви водачът на евролистата на коалицията Емил Кошлуков, който влезе в миналия парламент покрай НДСВ.

"Енергийно" подгряване за кампания като по вода от БСП

С теми от енергетиката и червените подгряха откриването на кампанията си в неделя във Велико Търново. Пред журналисти в Плевен евродепутатът на БСП Кристиан Вигенин, който е трети в сегашната листа, се похвали, че благодарение на тяхната активна дейност Партията на европейските социалисти (ПЕС) от противник на ядрената енергетика станала поддръжник на АЕЦ "Белене".

Специално внимание в платформа на Коалиция за България за предстоящите избори за ЕП е отделено на енергетиката, заяви още той. Ще развиваме тезата, че България е естествен енергиен център не само на Балканите, но с проектите "Южен поток" и "Набуко" се превръща в ключов транзитен пункт за цяла Европа, добави Вигенин.

По-късно старт на кампания като по вода дадоха от крепостта Царевец във Велико Търново певицата Елица Тодорова, колежките ѝ Мариана Попова и Йоана. За настроението на събралите се хиляди хора се погрижиха и Deep Zone Project - Dj Baltazar, Dj Dian Solo, Dj Jack Rock, Dj Rossko, като за пореден път с музикалния си избор БСП показа, че се цели към привличане на младия избирател.

Имаме самочувствието да се явим отново пред българските граждани и да поискаме тяхното доверие, каза пред събралите се на историческото място хора Сергей Станишев. "Днес се появяват нови месии, зад които не стои нито мисъл, нито управленска визия, нито воля, нито подготвени кадри и има риск страната ни да бъде върната назад към годините от 1997 до 2001 година. Това е алтернативата, която ни се предлага, и за съжаление тя намира потвърждение в поведението и позициите на ГЕРБ и тяхната ясна готовност за коалиция с крайната десница и Иван Костов", заяви соцлидерът.

Каба гайди за ГЕРБ

Всички трябва да се обединим и да постигнем тази победа, която е необходима за България, заяви председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов при откриването на еврокампанията в Пловдив. Градът е избран, защото е сърцето на България и за да се покаже, че София не е България, обяви той.

Това е ясен знак, че ГЕРБ е национална политическа партия, с лидер Бойко Борисов, който е уважаван в цяла Европа, посочи Цветанов.

Старт даде изпълнение на каба гайди..

"Десницата трябва да победи, за да докаже пред Европа, че България може да се справи с корупцията, че може да строи магистрали и може да си върне доверието на Брюксел", каза той пред събраните се на площада в града под тепетата..

"В Европа искат прозрачно управление и смяна на управляващата тройна коалиция", допълни той. По думите му управляващите "водят негативна кампания, като се стремят да дискредитират ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов". "Предстоящите избори за Европейски парламент ще дадат психологическата преднина на партия ГЕРБ за парламентарните избори. Трябва да победим толкова убедително, че другите от БСП и ДПС да се откажат просто да отидат и гласуват на изборите за Народно събрание на България", каза Цветанов.

"Атака" тръгна от Батак

"Избрахме Батак, защото е знаково място като Голгота на България", заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров, откривайки след едноминутно мълчание кампанията на своята партия. Той каза, че "основната линия на поведение на евродепутатите от партията "Атака" ще бъде против членство на Турция в ЕС".

Цялата листа на "Атака" е съставена от млади хора на средна възраст 33 години, в нея са включени убедени патриоти с неопетнени биографии", добави Сидеров претендентите за европарламента. Начело в листата е доведеният му син Димитръв Стоянов, чието участие в отиващия се европарламент бе белязано от поредица скандали.Сидеров съобщи, че от името на партия "Атака" ще бъде изпратено искане до Светия синод да бъдат канонизирани като мъченици жертвите при потушаването на Априлското въстание в Батак.

Кампанията на НДСВ ще се открие най-късно - в 8.08 часа вечерта в неделя чрез светлинно шоу на Белоградчишките скали, на които България възлага надежди, че ще влязат след Новите чудеса на света в обявената световна интернет-надпревара

Президентът Георги Първанов пък изрази надежда да не се разгръща компроматна кампания в предизборния период. "Ще дойде време - и то няма да е твърде далеч, като отшумят изборите, ще трябва заедно всички, независимо дали в управлението или в опозиция, да мислим как да извеждаме страната от кризата, това е важното", коментира стартът на предизборните кампании държавния глава.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.