Доган платил 1.5 млн. лв. за 70 пъти по-скъпата ТЕЦ "Варна"

Централата пък купила фирмата, притежаваща Сараите, за да почиват там служителите й

Ахмед Доган, архивна снимка БГНЕС

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган е платил около 1.4 -1.5 млн. лв., за да придобие 70% от компанията "Сигда", притежаваща ТЕЦ "Варна". На свой ред ТЕЦ "Варна" пък купила фирмата "Делта епсилон", притежаваща имотите на Доган, включително Боянските сараи, за да може служителите ѝ да почиват там. Това каза изпълнителният директор на ТЕЦ "Варна" Данаил Папазов пред бТВ в четвъртък, след като преди дни обяви, че Доган не е взел въглищната централа и пристанището в Езерово за 3500 лв., каквато е номиналната стойност на придобития дял в "Сигда". Тогава той отказа да съобщи цената на сделката, защото била конфиденциална информация и прати журналистите да проверяват в данъчното..

Сега той повтори, че една международна и две български одиторски компании са направили оценка на активите и пасивите на централата и разликата била цената на сделката с Доган. Бившият транспортен министър от правителството на Пламен Орешарски първо каза, че сумата е около 1.5 млн. лв., а после посочи, че е около 1.4 млн. лв.

Стойността, срещу която Доган на практика овладя централата, е близо 70 пъти по-ниска от тази, за която дружеството "Сигда" купи в края на 2017 г. ТЕЦ "Варна" от чешката компания ЧЕЗ - за 48.5 млн. евро. Нищо че става въпрос за 70 процента от придобитите в сделката с ЧЕЗ, цената за почетния лидер на ДПС пак е изключително ниска  .

Папазов обясни, че част от договорената сума е платена с кредит, а останалите били приспаднати заради дълг на ЧЕЗ към ТЕЦ "Варна".

"По договор ние придобихме дружеството от ЧЕЗ за 48 500 000 евро. От тях 28 млн. лв. са банков кредит, а останалите пари са средства, които ЧЕЗ дължеше на ТЕЦ „Варна” и ние влязохме в техния дълг", каза шефът на централата.

Публикуваните в Търговския регистър документи по сделката сочат, че "Първи инвестиционна банка" е отпуснала 24.255 млн. евро заем на "Сигда" срещу залог на търговското предприятие. Сега Папазов обяви, че "с много пот и усилия" в дейността на предприятието продължава покриването на кредитите му. "Захванали сме се с много сериозен бизнес и сегашните коментари са обида за нашите работници", разсърди се Папазов.

Именно на взетите кредити и на задълженията на ТЕЦ "Врана" се дължала значително по-ниската цена, която платил Доган за мощността и пристанището, в сравнение с дадените на ЧЕЗ пари, разясни още Данаил Папазов.

"Пред цялото време сме работили с български банки и всичко е платено по банков път. Дружеството струва толкова, колкото се разберат продавача и купувача", добави той.

Шефът на теца каза, че преди около пет-шест месеца ТЕЦ "Варна" е придобива дружеството "Делта епсилон", която притежава имотите, свързвани с името на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, включително т. нар. Боянските сараи. "Оставете ни да си знаем за какво ни е необходима. Имаме работници, почивни бази ни трябват на нас. Така че това са неща, свързани с оперативната експлоатация на теца. Работниците ни могат да почиват в Боянските сараи, точно така както имаме почивна база в Шкорпиловци и там почиват. Това са социални политики“, каза Папазов.

Той допълни, че дружеството "Отманли вилидж" на централата било създадено, защото имало различни идеи за инвестиции, но засега по тях не се правело нищо. Не се планира купуване на голям имот в Отманли, отрече Папазов..

Пълни глупости са твърденията на Антикорупционния фонд, че ТЕЦ "Варна" не е в техническа изправност, каза още той по повод внесените преди ден сигнали на не правителствената организация до ДАНС, Комисията за енергийно и водно регулиране, енергийното министерство и приходната агенция да проверят годна ли е за работа мощността и какъв е произходът на средствата на Доган за покупката на дружеството.

"Има протоколи за изпитване на блоковете. Имаме два блока в отлично състояние и един в добро", заяви шефът на компанията.

"Не е вярно,че нямаме разходи при студения резерв", коментира той и критиките срещу централата, че получава наготово пари от "Електроенергийния системен оператор" да държи в готовност мощностите си. "Ежедневно се поддържат мощностите в готовност, имаме служители, пожарна. Това са разходи за поддържане за включване в системата", посочи Папазов.

Той уточни също така, че коментираните приходи от 25 млн. лв. за осигурения студен резерв не са само за 2018 г. , а по-голямата част са за настоящата година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес