Доган подреди по 9 мюсюлмани и християни в евролистата

В листата на ДПС за европейските избори са подредени девет мюсюлмани и девет християни. Имената са подбирани дълго и целта е била да се постигне не само етнически баланс, но и професионален, възрастов и полов. Това стана ясно от думите на лидера на ДПС Ахмед Доган при представянето на кандидатите си за Европейския парламент (ЕП) в сряда. Той обяви, че голямата цел на партията му е да постигне резултата от парламентарните избори преди 2 години, а тройната управляваща коалиция да спечели поне 12 от общо 18-те места за български представители в ЕП.

Решението как да изглежда листата на ДПС бе взето на Централен съвет.

Водач е Филиз Хюсменова, депутат в НС и настоящ временен евродепутат. Втора е Мариела Баева, филолог, управител на консултантска фирма, която бе  представена като човек с богат опит и три езика.

След представянето стана ясно, че Баева не е член на ДПС, но отказа да разкрие как е станала номинацията ѝ. Тя обясни, че за нея било “в най-висша степен чест, че партията я е припознала като защитник на националните интереси”. Тя обясни, че харесва ДПС, тъй като показва “непримиримост към несъвършенствата на обществото”.

Трети в листата се нарежда Метин Казак, заместник на омбудсмана Гиньо Ганев и брат близнак на Четин Казак, депутат от ДПС и временен евродепутат.

На предни места ДПС е поставило още българи – професора от Минно-геоложкия университет Владо Панайотов (четвърти), след него е преподавателката от СУ “Св. Климент Охридски” Ваня Матанова.

След това се нарежда юристката в земеделското министерство Милена Христова.

После са Тимур Халилов, водещ на новините на турски език по БНТ, лидерът на младежкото ДПС Корман Исмаилов. На девета позиция е зам.-министърът на регионалното развитие Искра Михайлова.

Изненадващо 13-ото място заема досегашният евродепутат на ДПС Четин Казак, който бе сочен за един от фаворитите за предните позиции. След него се нареждат и други народни представители от партията на Доган – Фатме Илияз, Неджми Али и Алиосман Имамов, като на последното 18 място застава Юнал Лютфи.

За пръв път толкова дълго подготвяхме изборна листа и смятаме, че тя е “най-силната от всички останали в България, най-адекватната, най-компетентната, най- красивата и най-отговорната”, обяви след представянето на кандидатите Ахмед Доган. “Много сериозно се отнесохме към тази листа и затова не сме я на направили на коляно”, допълни той.

По думите му от гледна точка на партийната история листата била безпрецедентна и балансирана. Като пример той посочи съотношението мюсюлмани – християни, както и по-засиленото присъствие на млади хора.

Доган обясни, че ДПС е включило и двама представители на ромската общност, а шест от кандидатите за евродепутати са представители на академичната общност.

При подредбата партийното ръководство се е стремило да намери подготвени хора, които не само да представят България в ЕП, но и да защитават адекватно националните интереси на страната.

“В листата е вложена много сериозна философия и тя е нашето послание към Европейския съюз”, коментира Доган. Той е убеден, че създавайки условия за развитие на всеки един от кандидатите, “това реципрочно ще се върне в полза на страната от гледна точка на защита на националните ѝ интереси”. Лидерът на ДПС добави, че “ако бях противник на ДПС, с удоволствие щях да гласувам за тази листа” и призова журналистите да се замислят.

По повод поставянето на сегашните депутати на последни места, Доган обясни, че там са “натрупаният стратегически опит на партията от последните 17 години”. Челни места са отредени на “новия проспект за развитието на партията в ЕС”, а “средният панел обединява опита с иновациите”.

По думите му ниската или високата активност на изборите няма да повлияят на резултата на ДПС. Той обясни, че на последния съвет на тройната коалиция в края на миналия месец е станало дума, че трите партии – БСП, НДСВ и ДПС трябва да имат минимум 12 депутати, “за да има право да говори за потвърдения вот и на евроизборите.

Доган изрази увереност, че този резултат ще бъде постигнат от коалицията.  

Социологическите проучвания на този етап обаче показват, че това едва ли ще стане, тъй като НДСВ е в безпрецедентен срив и може да не вкара нито един евродепутат. БСП вероятно ще се затвърди като водеща политическа сила с около 6 места в ЕП, следвана от ГЕРБ на Бойко Борисов. Според социологическите прогнози ДПС има реален шанс за трима евродепутати.

Споделяне

Още от България