Доган похвали Плевнелиев и обяви срещата си с него за "знакова"

ДПС смята АЕЦ "Белене" за грешка, а България от опашката може да се нареди в средата на Европа

Лидерът на ДПС Ахмед Доган определи визитата си при президента Росен Плевнелиев като "знакова, стига да декодираме смисъла, който е вложен в знака".

 

Срещата се проведе в рамките на консултациите на държавния глава с политическите партии, а Доган използва момента да похвали Плевнелиев.

 

Доган, който след първия тур на президентските избори каза, че не приема "Росен Плевнелиев като необходимия профил за държавен глава", заяви след първото си посещение на "Дондуков" 2 от 2005 година насам, че инициативата на държавния глава за среща с политиците е "нетипична и иновативна" и приветства желанието на Росен Плевнелиев да създаде "консенсусно надпартийно пространство на координация за Стратегия 2020".

 

Доган обаче отбеляза изрично, че не прави комплименти.

 

"Самият факт, че се поставя да се преосмислят всички политики в контекста на 2020 и че това се прави от президента, е много важен. Стратегията за развитие на страната трябва да бъде един консенсусен политически продукт. 20 години след прехода страната все още няма приоритети", каза Доган, който през последните 20 години е част от управлението на страната.

 

"Ние сме впечатлени от самия факт, че президентът на страната влиза в една нова роля, която не е ясно дефинирана в самата конституция. Президентската институция не трябва да се приема формално”, заяви още Доган.

 

Президентът Плевнелиев определи разговора като "интересен". След срещата той каза, че според ДПС централата "Белене" е "грешка", а приоритет трябва да бъде енергийната ефективност. За шистовия газ трябва да се проведе широк дебат.

 

Думите на президента бяха коментирани от Доган, че е "впечатлен от точното представяне на идеите на ДПС".

 

От партията са посочили три основни мерки за растеж и заетост - инвестиции, доходи и работа. ДПС смята, че фискалният резерв не трябва да минава под минимума, определен в закона за бюджета, а Сребърният фонд не трябва да се управлява с каквато и да е доза поемане на риск.

 

Според движението са необходими спешни промени в Изборния кодекс.

 

Лидерът на ДПС коментира още, че "България се намира в края на опашката на страните от ЕС, но в контекста на стратегията "2020" има шанс да се препозиционира поне в средата".

 

"Ако всички управляващи параметри са синхронизирани и координирани от такава институция като президентската с участието на политическите сили и институциите, можем да направим такъв малък скок в следващите осем години и да се ситуираме в средата на европейския стандарт", коментира Доган.

 

Той посочи още, че България има нужда от фундаментално актуализиране на принципите в националната стратегия за национална сигурност.

 

"ДПС има готовност да сътрудничи и да търси надпартийно консенсусно пространство и от гледна точка на сигурността и на свободата. Големият проблем е да се намери мярата на сигурността и свободата, сигурността и правата и свободите на човека”, посочи Доган.

 

По повод отправения призив от премиера към тройната коалиция да върнат получените бонуси, както и към лидера на ДПС да дари легендарния си хонорар за хидровъзел "Цанков камък", Доган коментира: "Хонорарът не е бонус."

 

"Не бъркайте дефинициите. Ние не сме против бонусите изобщо, не сме против допълнително материално стимулиране - въпросът е да има правила и да не служат за партийна политика, те трябва да служат за държавна политика, за надпартийна политика. И все пак има морална представа. Да знаем кое е в рамките на моралното в даден етап от развитието на обществото с оглед стимулирането на държавните служители. Ние не казваме, че предишното правителство не е давало бонуси, обаче ние от това не сме правили политика", каза Доган.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?