Доган позволил атаката срещу Софиянски

НДСВ, ДПС и левицата отхвърлиха версията, че политическа атака е в основата на повдигнатото обвинение от прокуратурата срещу кмета на София и искането той да бъде отстранен от длъжност. В същото време от движението на Доган съобщиха, че Доган е одобрил предварително обвиненията на областния управител на София Росен Владимиров срещу Софиянски, дни след които последва и обвинението на прокуратурата.

Съдът гледа на 5 май делото за отстраняването на Софиянски

Софийският градски съд е насрочил за 5 май делото по искането на прокуратурата за отстраняване на столичния кмет Стефан Софиянски от длъжност, съобщиха от съда. Делото ще се разглежда в открито заседание на съдебния състав.

Искането на прокуратурата за отстраняване на кмета е на основание чл.154 от НПК, според който "когато обвинението е за умишлено престъпление от общ характер, извършено във връзка с работата и има достатъчно основания да се счита, че служебното положение на обвиняемия ще създаде пречки за обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото, съдът може да отстрани обвиняемия от длъжност по искане на прокурора".

още

В четвъртък прокуратурата обвини столичния кмет за сделката за Централни хали отпреди 5 години и поиска той да бъде отстранен от длъжност. Оттам заявиха, че Софиянски е апортирал полуразрушената сграда на Халите и терена под нея за 400 пъти по-малка стойност от реалната ѝ цена, с което е нанесъл значителна загуба за общината. Обвинението дойде само дни след като областният управител на София зам.председател на ДПС Росен Владимиров остро нападна кмета след разменени между него и Софиянски упреци за незаконни сделки с общински и държавни имоти.

В коментар по случая, зам.председателят на ДПС Лютви Местан посочи, че изказванията на Владимиров по адрес на Софиянски са консултирани с лидера на движението Ахмед Доган. На въпрос дали ръководството на партията е било информирано предварително за намеренията на Владимиров да се изказва в медиите срещу кмета, Местан отговори, че като зам.председател на партията областният управител е в непрекъснат диалогов режим с останалите членове на ръководството.

Другият заместник на Доган и зам.председател на ПГ на ДПС обвини Софиянски във високомерно отношение към областния управител и предупреди кмета да промени поведението си. Местан обяви, че ДПС били и остават "достатъчно хигиенични" в отношенията си и призовават към същото Софиянски.

Росен Владимиров затова е областен управител, за да упражнява правомощията си, включително и контролните спрямо актовете на столичния кмет и общината, заяви Местан. Той определи упреците на Владимиров към кмета като професионални, а отношението на Софиянски към областния управител било политическо, като към бивш конкурент за кметския пост.

Освен Софиянски, преди дни и председателят на Столичния общински съвет Владимир Кисьов се оплака, че областният управител стопира без причина решения на общината.

Управляващите и левицата не откриват политически мотив в действията на прокуратурата

В петък депутати от управляващото мнозинство, както и от левицата, отхвърлиха появилите се публични съмнения, че конкретното обвинение на прокуратурата срещу столичния кмет има политически подтекст.

Фактът, че кметът е разпитван и в прокуратурата, показва как всеки упражняващ властта в България подлежи на контрол, посочи Лютви Местан.

"Досега не знам да е имало случаи, в които прокуратурата да е действала политически", заяви и съпартиеца му Кемал Еюп и определи случващото се със Софиянски като съдебна, а не политическа атака. Еюп отхвърли замесването на съпартиеца му Росен Владимиров в казуса с думите, че Софиянски е бил атакуван и за други обекти и няма основание да счита, че областният управител стои зад това.

Зам.председателят на ПГ на НДСВ Борислав Ралчев също определи като абсурдна тезата, че атаката е политическа и защити Филчев с думите, че прокуратурата е сериозна институция. Какво общо има Централни хали с политическа атака, запита той.

В подобен смисъл се изказа и зам.председателят на парламентарната група на левицата Емилия Масларова. Според нея, БСП не е изненадана от случващото се, защото още по време на предизборната кампания на Стоян Александров социалистите са говорили за нарушения.

ОДС подозират ДПС

Бившият областен управител на София и депутат от ОДС Васил Маринчев допусна, че ако има политическа атака срещу Софиянски, то тя идва от Росен Владимиров, респективно от ДПС.

"Аз също съм спирал решения на кмета, но ако са незаконни, а не ако кметът не ми е удобен, а Росен Владимиров го прави", заяви Маринчев.

Той допълни, че не може да определи дали общината е загубила от сделката с Централни хали от 1998 г., но смята, че софиянци са спечелили.

СДС вижда Костов сред вдъхновителите на Софиянски

Подкрепа за сключената от кмета сделка през 1998 г. даде и депутатът от СДС Николай Николов, който по това време е бил столичен общински съветник. Това място (бел.ред. - Централни хали) трябваше да бъде дадено и беше наложително по това време, каза Николов.

Николов бе категоричен, че повдигнатото обвинение от прокуратурата по тази сделка е политическа атака. Сред инициаторите ѝ той изреди левицата, ДПС и бившия лидер на СДС Иван Костов.

Пред радио "Нова Европа" Едвин Сугарев също посочи Костов сред вдъхновителите, според него, на сегашните действия на Филчев срещу кмета. Аргументите си Сугарев почерпи от неотдавнашното изказване на бившия премиер, определил като "мутренски" модела на управление на Софиянски. Според него, депутатът от ОДС Йордан Соколов все още имал възможности да влияе върху главния прокурор.

Михайлова отхвърли възможността за разпад на дясната коалиция в София

В коментар по скандала лидерът на СДС Надежда Михайлова отхвърли възможността за разпадане на дясната коалиция заради обвиненията към Софиянски.

Обвиненията засягат минал период, давахме си сметка, че има много проблеми в общината, но коалицията в София беше създадена именно за да има пълна прозрачност и достъп до решенията на общината и на кмета, отбеляза Михайлова. СДС прие да влезе в коалицията, за да наложи промяна в стила на управление, не смятам, че сме сбъркали, допълни лидерът на партията.

Запитана дали СДС ще преосмисли подкрепата си за Стефан Софиянски, Михайлова отговори, че е много рано да се правят такива заключения, преди съдът да е доказал или отхвърлил обвиненията на прокуратурата към кмета. Лидерът на СДС добави, че се надява това да стане по-бързо, защото обществото е нагнетено от много съмнения.

От движение "Гергьовден", които са основни опоненти на кмета в СОС, вече призоваха Софиянски да се оттегли от поста, докато изчисти името си. Те защитиха прокуратурата от обвиненията, че разследва с политически мотив кмета. От "Гергьовден" обявиха, че е обидно да се вменяват подобни цели на българските правораздавателни институции. Депутатът от "Новото време" Емил Кошлуков направо похвали прокурорите за повдигнатото обвинение срещу кмета на София.

Още от България