Доган прави първични избори в ДПС за оформяне на парламентарните листи

ДПС обмисля да направи предварителни избори в рамките на партията, за да бъдат посочени кандидати за парламентарния вот. Това каза днес пред журналисти лидерът на ДПС Ахмед Доган, който участва в семинар "Равноправието на жените в европейски контекст", организиран от сдружение "Право на бъдеще" и фондация "Либерална интеграция".

Във всички случаи ще имаме квота на жените в листите, но трудно мога да кажа сега каква ще бъде тя, допълни Доган. Евентуално избирателят трябва да посочи имена по време на тези предварителни вътрешни избори в партията, но не мисля, че резултатите ще бъдат обнадеждаващи от тази гледна точка. Нашият електорат е по-консервативен, отбеляза той. За много кратко време обаче жените направиха пробив в структурите на ДПС, отбеляза лидерът на движението.

Според него ДПС по дефиниция като либерална партия трябва да създаде условия за утвърждаването на жените. Избирателят трябва да се подготви внимателно за това с положителни примери - успели дами като политици, депутати и министри. Това е задача на всички политически сили, особено с оглед присъединяването ни към ЕС, смята Доган.

Той припомни, че ДПС има стратегия за утвърждаване на младите хора в ДПС и сега реално 75 процента от представителите на движението във властта и структурите са младежи. Заместник-председателят на ДПС Емел Етем информира, че 21 процента от членската маса на ДПС са жени, което е с 10 процента ръст в сравнение с преди 5 години.

Помолен да коментира изказването на Иван Костов, че допуска участието на НДСВ в дясно правителство, но като младши партньор, Доган каза, че Костов бърка желаното с реалното. Помолен да коментира изявленията на представители на български изселници в Турция, които изразиха недоволство от ДПС, Доган каза, че това не го притеснява. Според него чрез тези участия, те целят, получавайки тежест тук в България, да станат по-успешни и да градят имидж пред сънародниците си в Турция. По повод участието на Иван Костов в семинара, организиран от тези български изселници, Доган коментира, че едно е да искаш, друго е да можеш, трето е действително да те подкрепят там.

Не става така - някой казал две изречения и го подкрепят, отсече лидерът на ДПС. Избирателят не преценява по този начин - да се направиш на симпатичен, той подкрепя политици, които вече са доказали своите възможности, допълни Доган. Той посочи, че етническият проблем явно твърде много е навлязъл в Костов като комуникация и визия.

Още от България