Доган: Преча със самото си съществуване

Доган: Преча със самото си съществуване

"Там, където е нарушен законът, трябва да има санкции, естествено", заяви в понеделник лидерът на ДПС Ахмед Доган в кулоарите на парламента, след като правителството на Бойко Борисов положи клетва. Думите на Доган бяха в отговор на въпрос дали се притеснява от реваншизъм от страна на новата власт – тема, която бе лайтмотив в предизборните кампании на БСП и ДПС.

България е правова държава и не трябва да се започва с такива действия, каза Доган. "Преследване на определени фигури, като моята персона, това че пречи със самото си съществуване, не искам сега да правя изводи", посочи обаче председателят на ДПС.

В същото време Доган се отрече от прогнозите си след евроизборите на 7 юни, че новото правителство ще има живот от една година и после ще се помисли за нещо "по-сериозно".

"Не съм казвал такова нещо. Твърдя, че първата година - година и половина, ще бъдат много тежки от гледна точка на адекватна политика за преодоляване на кризата", разясни той думите си от изборната нощ.

След това посочи, че всеки кабинет има право "на аванс от 100 дни и този период трябва да покаже какво може – в кадровата си, в реалната си дейност, в дефинирането на приоритети".

Доган, чиято партия за пръв път от 8 години насам излиза от властта, посъветва новите управляващи да "проверят приходната част на бюджета". Според него ще се "увеличи делът на несъбираемостта в него".Това означава, че най-късно през октомври правителството трябва да е готово с точна превантивна програма за актуализиране на бюджета, допълни той.

Доган даде и друга прогноза, че ситуацията на "г-н Борисов е сложна – има 116 депутати, от които 115 нямат опит, пожелавам им да го натрупат".

"Ще бъде много неприятно, ако парламентът се превърне във функция на правителството, а не искам да ви кажа правителството на кого ще бъде функция. Това са новите индикатори, за които трябва да внимаваме и затова сме ясна опозиция", каза още Доган.

По време на предизборната кампания партията му агитираше електората си в смесените райони, че новото правителство отново ще сменя насилствено имената и ще спре пенсиите. Доган предупреди нееднократно и за етническо напрежение, а негови представители заявиха, че ще противодействат по всякакъв начин на всички уволнения "без причина" в администрацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България