Доган предложил ген. Борисов за четвърта звездичка

Лидерът на ДПС Ахмед Доган е предложил главния секретар на МВР Бойко Борисов за званието "генерал лейтенант", стана ясно днес на връчването на четвъртата звездичка в пагона на Борисов.

МВР е призовано да осигури обществения ред и сигурността на държавата и на всеки гражданин, каза президентът Георги Първанов по време на церемонията. Връчих пагоните на Бойко Борисов с особено удовлетворение, най-малкото защото дължахме това. Ген. Борисов успя да завоюва признанието на голяма част от българското общество. Той постига много в усилията си заедно с колегите да върне авторитета и самочувстивето на всички служители в системата на МВР, посочи президентът. Тези усилия имат и международни признания. Те бяха аргумент в стремежа ни да покрием критериите на НАТО и ЕС.

Трябва да излезем от политиката на партията и да бъдем едни истински професионални служби и да сме ценени от световните структури, каза в словото си главният секретар на МВР Бойко Борисов. Той отбеляза приноса на министър Петканов, който е от НДСВ, на лидера на ДПС Ахмед Доган, на премиера, на предишния президент Петър Стоянов и на сегашния президент за успеха в това, за което по думите му българското общество отдавна ратуваше.

Само преди месеци лидерът на ДПС недоволстваше от професионалното ръководство на МВР, когато напрежението между Петканов и Борисов бе доста силно. В последните дни, когато Петканов бе обвинен, че пуска БСП през задната врата в службите, Борисов заяви, че ако БСП кадрува чрез Петканов в МВР, значи е сериозна партия.

В неделя Борисов подчерта, че има консенсус и с политическото ръководство за важните кадрови смени. "В мое лице и в лицето на министър Петканов българското общество ще срещне хора, които много ще се стараят, каза Борисов и допълни: дали ще успеем, един Господ знае, обещаваме изключително много старание.

Обещавам, че ще събираме годни доказателства, за да може по-лесно да арбитрираме съда, да имаме добри взаимоотношения с Националната следствена служба и с прокуратурите в цяла България, каза още ген.Борисов.

Нови генералски пагони получиха и шефът на Гранична полиция Валери Григоров и директорът на РДВР Русе Ваньо Танов. Председателят на военния апелативен съд Веселин Пенгезов вече е бригаден генерал.

Полк. Григоров, назначен при предишното правителство на ОДС, последен от шефовете на служби стана генерал. Закъсняхме с връчването на генералските пагони на Валери Григоров, защото се създаваше впечатление, че това е една ощетена служба, че не признаваме направеното в последните години за нейното реформиране, каза Първанов. Фактът, че директорът на РДВР-Русе получава генералски пагони е знак, че когато става дума за остра схватка с престъпността, не може да има център и периферия, столица и провинция, отбеляза държавният глава.

Пред журналисти главният секретар на МВР каза, че е удовлетворен от полученото звание, а също че Григоров е повишен и че Миланов е оглавил една сериозна служба - НСО.

Борисов отново призова за конкретни поправки в законовата база за използването на специални разузнавателни средства, за съхранението на взривовете, огнестрелните оръжия със заглушители и гранатометите, както и съдебните процеси по закон да не бъдат отлагани безгранично. По думите му имало политическа воля за тези мерки.

Главният секретар отбеляза и полученото преди няколко дни писмо от Службата по сигурност на НАТО, в което е отправена благодарност за добрата контраразузнавателна дейност, особено по опазването на класифицираната информацията на алианса.

Споделяне

Още от България