Вежди Рашидов:

Доган притежава държавата, Пеевски е директорът, а Василев - банкерът

"Крадените пари стават нервни, защото интересите много растат"

Доган притежава държавата, Пеевски е директорът, а Василев - банкерът

"Крадените пари стават нервни, защото интересите много растат”. Така депутатът от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов разтълкува заплетената ситуацията със станалия вече публичен конфликт между народния представител на ДПС Делян Пеевски и мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев.

"Ахмед Доган е собственик на държавата, Делян Пеевски е изпълнителният директор, а Цветан Василев е банкерът на България. Сега е делбата да си вземат парите. Отново предстои на улицата да има кръв....Докато Доган е във властта, ще има кръв по улицата”, обясни Рашидов механизма на задкулисието.

"В държавата скоро ще се лее кръв и лой по улиците“ прогнозира той. "Въртят се едни пари между политиците, които определят политиката на страната. Всички покушения досега – срещу Кюлев, срещу Георги Илиев, срещу мъжа на Весела Лечева са все за икономически интереси“, допълни Рашидов.

"Как един мъж на 30 години има милиони?“ запита реторично той. Според него проблемът между Делян Пеевски и Цветан Василев лежи в "една тръба“, с което визира проекта "Южен поток“.

"Въпросът е не кой на кой дължи, а кой иска да прибере парите от газопровода ("Южен порок” – бел.ред.) – оттам изпълнителят иска да източи 2 млрд. лева”, поясни той.

По думите му човешкият живот в България е евтин – до 100 000 евро. "Но някой може да бъде поръчан и за 5000 евро. Проблемът е, че няма държава – една тояга и всеки, където му е мястото”.

Вежди Рашидов смята, че медиите създават ореол около Пеевски и че в момента го превръщат с невинна жертва.

Разразилият се конфликт Пеевски – Василев придоби сензационни измерения с новината, че трима души са обвинени в подготовка на опит за убийство на депутата от ДПС, което, според близки до него медии, било поръчано от банкера. Засега прокуратурата не е отрекла тези твърдения.

"Преди време казах, че въздухът мирише на барут и очаквам изстрели - то се случи", каза Рашидов, макар че "атентатът" срещу Пеевски не се е случил.

Рашидов разясни, че човешкият живот в България е евтин – до 100 000 евро, но някой можело да бъде поръчан и за 5000 евро. Проблемът бил, че няма държава – "една тояга и всеки, където му е мястото”.

Коментирайки политическата ситуация, Рашидов отрече да е възможен какъвто и да било управленски съюз между ГЕРБ и ДПС. Ако това станело, партията на Борисов щяла да се унищожи.

"Аз ще ви бъда лакмус – като им обърна гръб и си тръгна от партията, значи са се договорили”, увери Вежди Рашидов.

Вижданията си за разпределението на ролите в държавата той изрази още през 2013 г., когато в неформален разговор с репортери, изтекъл в агенция ПИК, каза, че парите на Доган управляват, че "банката (КТБ - бел.ред.) е собственик на вестниците, а Делян Пеевски е боздуганът с майка си отпред". След като ГЕРБ вече бяха паднали от власт и бяха мачкани от медиите на Пеевски, които преди това ги поддържаха, Вежди Рашидов отчете като грешка на кабинета "Борисов", че е концентрирал парите на държавните фирми в банката на Василев. "Ние оставихме всички мангизи да минават през банката на тоя л....р, на Доган парите да текат, спокойно да се управлява заради един медиен комфорт и сега разбрахме, че това са едни гадове, които ни изпързаляха", бе прозрението на Вежди Рашидов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?