Доган призна за "онзи" имот в Дръндар

Доган призна за "онзи" имот в Дръндар

Лидерът на ДПС Ахмед Доган е подвел Сметната палата, като не е обявил, че през 2006 г. е закупил имот в родното си село Дръндар, Варненско, където в момента се издига импозантен палат, който, според ДПС, е център за обучение на талантливи деца. Тази покупка изскача в декларацията на Доган за 2007 г., подадена през т.г. в нея той посочва, че през 2006 г. е купил две дворни места в село Дръндар - от 1210 кв. м. и от 1485 кв. м., съответно срещу 1493 и 1697 лв. или квадратният метър земя струва малко над 1 лев.

Доган от години не е подавал декларация пред Сметната палата, като по традиция изпраща само уведомление, че няма промяна в имотното му състояние.

За последно е посочвал, че притежава в собствено жилище и гараж в столичния квартал "Белите брези", придобити през 1992 г.

В понеделник Сметната палата публикува декларациите за 2007 г на лицата, заемащи висши държавни длъжности.

Ахмед Доган призна, че притежава “онзи” имот в Дръндар

Единият имот в с. Дръндар представлява луксозна резиденция и е сред петте представителни придобивки, приписвани на Доган, за които ДСБ настоя да бъдат проверени от парламентарната антикорупционна комисия, а ДАНС, НАП, Сметната палата и Агенцията по вписванията да предоставят нужната информация. Комисията обяви неотдавна, че вече са получили документи за имотите в Рибарица, Бояна и Росенец. Очаквали и данни за хотела в Девин и за имота в с. Дръндар.

Доган декларира още, че през 2002 г. е закупил и терен от 13 740 кв. м. за 18 360 лв. Там имало сграда, която, според декларацията, е с 250 кв. м. разгъната площ. Доган е посочил, че е купил и трите имота с пари от депутатската си заплата (към момента не е известно официално да получава заплата от другаде -б.ред.). Като се има предвид, че почти не ходи в парламента, би трябвало да му се удържат глоби, поради което въпросната заплата е направо символична.

Именно имотът в Дръндар е проверяван от атикорупционната комисия. Лидерът на ДПС не е декларирал нито лев спестявания.

Президентът Първанов теглил 80 хиляди лева кредит

През 2007 г. президентът Георги Първанов е теглил кредит от 80 000 лева, се вижда от имуществената му декларация. Той и съпругата му Зорка Първанова са купили три декара нива в село Иваняне, Столична община, за 45 238 лева.

Премиерът Сергей Станишев и председателят на Народното събрание Георги Пирински са уведомили палатата, че няма промяна в имотното им състояние.

Симеон Сакскобургготски има в банка 3.8 млн. лв.

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски е декларирал 3.8 млн. лева в банка. Най-големият му влог от 3 613 866 лева е в чужбина. Той е посочил още, че е получил като дарение лек автомобил ''Мерцедес 500'' за 94 000 лева.

Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев е записал, че има по сметка близо 250 000 лева, основната част от които са се появили от продажбата на жилище в Лондон, което министърът е закупил по времето, когато е работил в там.

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова е декларирала малко под 120 000 лева в банка, които дошли от “заплати и дарения”.

Близнаков има 55 хил. лв. на влог, Гагаузов - 2 хил. долара

Бившият военен министър Веселин Близнаков има 55 000 лева на влог, а министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров - 50 000 лева.

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров е купил апартамент за преустрояване в стоматологични кабинети за 195 000 лева, но е теглил заем от 156 000 лева.

Министърът на правосъдието Меглена Тачева е дала 116 000 лева за къща с дворно място в Банкя и е изтеглила заем от 56 000 лева.

Транспортният министър Петър Мутафчиев има в банка само 6 000 лева и кредит от 118 000 лева.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов има налични 6 000 лева и влог от 2000 долара.

Румен Петков завъртял няколко имотни сделки

Бившият министър на вътрешните работи Румен Петков и съпругата му през 2005 г. са закупили апартамент в София от 143 кв. м. за 96 000 лева със заеми и собствени средства. През 2006 г. са наследили къща с двор в с. Езерово, Белослав, а през 2007 г. са закупили гараж в София с площ 23 кв. м. за 20 200 лева и парцел в Борика, Ихтиман за 1300 лева. Съпругата му е теглила кредит от 48 700 лева, а той - 14 300 лева.

Сегашният вътрешен министър Михаил Миков като депутат през миналата година е спестил от заплата си 22 000 лева. С пари от заплата е купил акции в ''Билборд-АД'', ''Централна кооперативна банка'', "Медика" АД и други дружества.

И Бойко Борисов извършил изгодни покупко-продажби на земи

Столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е декларирал, че е закупил парцел в родното си място Банкя от 462 кв. м. на нищожната цена от 3497 лева, а е продал парцел в Драгалевци от 450 кв. м. за 90 хиляди лева. Отделно имал 125 хиляди лева в банка.

Министърът на отбраната Николай Цонев, когато е бил само директор на ИА ''Социални дейности към МО” е декларирал налични 23 000 лева, и близо 96 хиляди лева в банка.

40 висши държавни служители не са подали декларации

Декларации са подали около 6 000 от лицата, визирани в закона и само 40 не са направили това в указания срок. От тях 17 са подали декларации по-късно, след предупреждение за съставяне на акт за административно нарушение. Двадесет и трима изобщо не са си направили труда да спазят закона. Сред неподалите декларация са зам.-министърът на правосъдието Илонка Иванчева-Райчинова, съдии, прокурори, кметове, зам.-кметове и председатели на общински съвети, включително председателят на СОС Андрей Иванов, за който се знае, че преди да заеме поста, е имал развит бизнес в столицата.

За всички, неподали в срок декларация, са образувани административно-наказателни преписки за търсене на отговорност, а списъкът с имената ще бъде изпратен на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите за извършване на проверки, предупредиха от Сметната палата.

Още от България

Какви последствия трябва да понесе Цветан Цветанов заради скандала с апартаментите?