Доган призна за "социална" предишната стратегия за "Булгартабак"

Три световни цигарени фирми - "Филип Морис", "Бритиш америкън табако" и "Галахър", са изпратили официални писма със заявен интерес към приватизацията на фабрики от "Булгартабак", съобщи министърът на земеделието Мехмед Дикме

Като най-важно в новата стратегия за раздържавяването на холдинга, според която част от фабриките ще се продадат поотделно, Дикме определи прехвърлянето на социалните ангажименти към държавата, а не към новия частен собственик. Според него, до края на тази годината има възможност едно или две предприятия да бъдат продадени.

И министърът на земеделието, и лидерът на ДПС Ахмед Доган спестиха, че именно под натиска на Движението за права и свободи преди 2 години управляващите приеха друга стратегия за "Булгартабак", която се провали. Тя предвиждаше холдингът да се продаде като цяло, а новият му собственик да поеме сегашният ангажимент на държавата да изкупува огромни и ненужни му количества тютюн, за да спонсорира производителите, електорат на ДПС.

Днес за първи път лидерът на ДПС Доган призна, че предишната стратегия за раздържавяването на Булгартабак е била концентрирана около социалната защита на тютюнопроизводителите, но не пое отговорността си за това.

Новата стратегия за "Булгартабак" дава нови възможности, съчетавайки пазарния със социалния принцип, оцени Доган приетия наскоро подход за раздържавяване.

Особено след случая на продажбата на двете сръбски фабрики за над 400 млн. долара, аз не бих поел отговорността целият "Булгартабак" с 14-15 фабрики да се продаде за 120 милиона долара - това никой няма да ми го прости, призна индиректно ролята си в предишния неуспешен опит Доган.

Споделяне

Още от Бизнес