Доган: Русия е фактор, с който трябва да се съобразяваме

Европа търсела своето място в новия световен ред, но не била "толкова силна"

Доган: Русия е фактор, с който трябва да се съобразяваме

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган спази традицията си да отправя ключови послания към управляващите по време на свои празненства в сарая.

По време на честването на 64-ия му рожден ден той споделил с гостите си, че България трябвало да се съобразява с Русия, която искала да играе нова роля в световния ред, докато Европа още търсела мястото си, съобщава сайтът 24rodopi.com в събота.

"Аз не съм привърженик на това, което Русия направи в Крим, но не съм безразличен към това, което прави Западът. Русия може да е всякаква, но е сила, фактор, с който ние трябва да се съобразяваме", заявил Доган часове, след като правителството взе решение да не гони руски дипломати от България, разграничавайки се по този начин от обединената позиция на западния свят по случая "Скрипал".

В речта си той обърнал сериозно внимание на прегрупирането на световните сили в момента, посочвайки, че нова роля искат да играят Русия, Венецуела, Иран и Китай.

"Европа търси своето място, Европа не е толкова силна", продължил Доган, обобщавайки, че "това нещо, което се случва ме притеснява, светът не отива на добре, на лошо е".

В тази връзка добавил пред гостите си, че "най-големият купувач на петрол – Китай, настоява разплащането да става с юани, а не с долари", припомняйки, че именно Китай държи по-голямата част от външния дълг на САЩ.

По отношение на Турция почетният лидер на ДПС споделил, че не му харесвала политическата ситуация в южната ни съсъедка. Колкото до ролята на партията му, за пореден път заявил, че тя е гарант за сигурността в България.

"По природа съм миролюбив човек, но ако някой ми посегне, ще отвърна", лаконично добавил Доган с пожелание към гостите му : "Радвайте се на живота, изживейте си го!"

При последното подобно празненство в сарая – по случай коледните празници, той заръча на съпартийците му да не свалят правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти, защото "няма такава политическа сила от опозицията, която може да поеме отговорността за управление на страната към днешна дата".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?