Доган: Русия се възражда като гарант на мира в планетарен мащаб

“Който не разбира широката руска душа, не схваща и смисъла на голямата руска земя“

Доган: Русия се възражда като гарант на мира в планетарен мащаб

В актуалното ни политическо време Русия се възражда не само като геополитически баланс, но и като алтернатива за гарантиране на сигурността и мира в планетарен мащаб. Това се казва в благодарствено писмо на почетния председател на ДПС Ахмед Доган до директора на Руския културно-информационен център в София по повод удостояването му с награда за “духовното сближаване на двата народа“.

Доган е бил удостоен с награда от Благотворителния фонд за социални инициативи "Народное Единство " – Русия във връзка със сътрудничеството между Руската Федерация и Република България в областта на духовното сближаване на двата народа, съобщиха от пресцентъра на ДПС.

На церемонията по връчването на наградата Доган е отправил писмо-благодарност за високия приз до г-н Павел Журавльов, ръководител на Представителството на Россотрудничество в България и директор на Руския културно-информационен център в София.

Ето и пълния текст на писмото:

Дълбоко съм трогнат от номинирането ми за награждаване във връзка със сътрудничеството между Руската Федерация и Република България, особено в областта на духовното сближаване на народите ни!

В живота ми няколко пъти ми се е случвало да не приемам или да се отказвам от национални или международни награди. Но в конкретния случай за мен е въпрос на чест, че изобщо сте обсъждали името ми. Защото в духовното си битие съм школуван в мисловното пространство на Западно-европейската философия, но съм закърмен с екзистенциалната темпоралност на Руската класическа литература. И съм убеден, че който не разбира Широката Руска Душа, не схваща и смисъла на Голямата Руска Земя.

Тъкмо затова може би Русия няма „граници”. Тя винаги е била в друго измерение.

Именно затова, в актуалното ни политическо време Русия се възражда не само като геополитически Баланс, но и като Алтернатива за гарантиране на сигурността и мира в планетарен мащаб.

По този повод Доган е бил потърсен от сайта с главен редактор Валерия Велева Епицентър.бг и той е коментирал, че Достоевски е ключ към разгадаването на човешката душа, чиято дълбочина и драматизъм никой не е обхванал така, както самият Достоевски.

Изданието посочва, че “който познава Доган знае, че той може да цитира Пушкин, че познава в детайли Чернишевски и Толстой, че любим руски автор му е Достоевски, че е изчел цялото му творчество, започвайки от "Записки от подземието" и стигайки до "Идиот", "Бесове", "Братя Карамазови"...“

Доган е разяснил пред изданието и виждането си относно геополитическите реалности.

“Новите геополитически реалности ни изправят пред явлението "Тръмп" и много внимателно трябва да се разчетат знаците за провала на демократите и възхода на републиканците в САЩ“, коментира Доган.

“Свидетели сме на срив на либералното статукво, на провал на неолиберализма, либералните послания вече не вършат работа“, подчертал почетният председател на ДПС – единствената либерална партия у нас, член на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), където представители на движението заемат ръководни постове.

Според него, надигащата се нова протестна вълна в света не е само следствие на популизма - процесите в развитието на човечеството са много по-дълбоки, а политическият елит се оказа неподготвен за даване на разумни решения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?