Доган се "изсмя" на слуховете за ареста му

Доган се "изсмя" на слуховете за ареста му

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган наруши мълчанието си, за да отхвърли слуховете за евентуално негово разследване и арест, както и за разногласия между него и депутата Делян Пеевски. "Защо ме забъркват във всички проблеми на държавата, от пет години аз не съм в реалната политика", казва той в понеделник пред главната редакторка на сайта "Епицентър" Валерия Велева (преди години окачествена от него като "мадам В." ).

Последната по-значима публична изява на Доган бе по време на последната предизборна кампания, когато се обяви за радетел на "обединителния патриотизъм", последовател на завета на Васил Левски и върл противник на "неосманизма" на Реджеп Ердоган. Преди четири дни той поздрави вестник "Стандарт" по повод 25 години от създаването му.

Сега почетният лидер се "изсмя" пред "Епицентър" на слуховете, че Цацаров, Борисов и Пеевски са се наговорили да го арестуват. Въпросните спекулации бяха разпространени преди три дни от изданието на Огнян Стефанов "Фрог нюз", което буквално писа, че Ахмед Доган ще бъде арестуван в най-скоро време, а прокуратурата вече работела по повдигане на обвинения срещу него. Тези мерки били част от план за отклоняване на общественото внимание от скандала с американското разследване на аферата "КТБ" по закона "Магнитски", пише "Фрог нюз", като се позовава на неназовани източници в ДАНС и прокуратурата.

Арестът на почетния председател на ДПС целял да се вдигне шум и да се отчете като активна борба с корупцията, пише сайтът, според който атаката срещу Доган е започнала с отстраняване на зам.-председателя на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Георги Гатев. Адв. Гатев бе назначен в бюрото от квотата на ДПС, а преди това бе и член на Висшия съдебен съвет с протекцията на Доган.

"Фрог нюз" коментира, че част от атаката срещу Доган е и подновената така на ГЕРБ за "Цанков камък", който е личен проект на Ахмед Доган.

Почетният председател на ДПС отхвърля пред "Епицентър" и "версията" за разногласия в ДПС и за конфликт между него и Делян Пеевски: "И това не е вярно, както всичко, което напоследък се пише за мен!".

В отговор на въпрос дали "аферата Георги Гатев" е удар на Пеевски срещу Доган", почетният председател на ДПС буквално се изсмя и заяви, че искрено се забавлява с тези конспиративни теории, с които се пълнят медиите в лятната жега, пише "Епицентър".

"Кой ги измисля тези работи? За какво да ме арестуват? За какво да ме разследват? Няма новини през лятото! Дайте им новини!", казва още Доган. Той е подчертал, че цялата тази истерия, в която няма нищо вярно, е започнала от един бургаски сайт, за да се отклони вниманието от истинските проблеми в държавата, но без да посочи кои според него са "истинските проблеми". "Не се занимавайте с мен!", призовава още Доган и уточнява: "Защо ме забъркват във всички проблеми на държавата, от пет години аз не съм в реалната политика". Това не е съвсем вярно, тъй като в края на 2015 г. той отстрани тогавашния лидер на ДПС Лютви Местан заради декларираната подкрепа към Анкара в конфликта ѝ с Москва заради сваления руски самолет.

Ахмед Доган коментира лаконично и отстранения от Бюрото за контрол на СРС Георги Гатев: "От медиите научих за този отнет допуск, нямам нещо общо с това, Гатев е уважаван юрист и експерт".

Малко по-късно шефът на Бюрото за СРС-та Бойко Рашков заяви пред "Епицентър", че по отношение на Доган не е правена проверка дали е подслушван незаконно - "не сме правили проверка зали са му прилагани СРС-та". Рашков подчерта, че информацията, която има за някакво "разследване срещу Доган", се базира само и единствено на медиийни източници. Той продължава да смята обаче, че изваждането на Георги Гатев от Бюрото за СРС-та е "свързано с Доган, няма друго обяснение". Самият Доган обаче отхвърля такава връзка.

Междувременно депутати от ГЕРБ внесоха сигнал в прокуратурата за хидровъзел "Цанков камък", прочул се покрай обстоятелството, че консултант по проекта е бил Ахмед Доган, който е получи за услугата си хонорар от около 2 млн. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България