Доган се закани на победителите да внимават, за да не стане "тъжно"

Доган се закани на победителите да внимават, за да не стане "тъжно"

Лидерът на ДПС Ахмед Доган отчете, че на тези избори партията му е спечелила най-високия си резултат от последните 19 години.

Задачата ни беше да вземем над 500 000 избиратели във вътрешен план, което постигнахме, а заедно с външната подкрепа минаваме границата от 600 000 гласа, каза Доган. Социолозите направиха грешка от 100 -150 000 избиратели. Може да се окажем втора политическа сила, това го казвам не с удоволствие, каза Доган.

ДПС расте, развива се. Твърдението, че ДПС е етническа партия, вече е архаично, посочи той.

По време на пресконференцията, дадена в малките часове на денонощието, Доган влезе в противоречиви обяснения за това как си представя ролята на ДПС в бъдеще. От една страна, той многократно повтори как от нищо не се страхува и че участието във властта не му е самоцел. От друга страна обаче на няколко пъти предупреди разните "месии или мисионери", че не могат да нарушат етническия баланс в страната.

Доган съобщи, че ще поиска "наблюдателите на НАТО и ЕС да следят много внимателно този процес".

"Не плаша никого, но по тоя начин не можем да продължим", заяви Доган, като повтори, че етническият мир е поставен на карта.

Няколко минути по-късно, разсъждавайки на друга тема, той каза: "Дори истеризация на етническа основа не ни плаши толкова много, както си мислите".

Помолен да уточни защо ще иска това наблюдение от НАТО и ЕС, лидерът на ДПС мъгляво поясни, че страната е в криза и тепърва предстоят непопулярни мерки, които засягат социалния вектор, инвестиционна активност и др.

В две поредни правителства ДПС контролираше важни ресори, свързани с разпределението на еврофондове, голяма част от които бяха насочвани към фирми, бизнесмени или направо политици от ДПС и контролираните от тях региони.

"Различни субекти, които се чувстват интересни... Които провокираха етническото напрежение, да ми се правят на месии, това няма да стане. Който заиграва с етническата карта, в Евангелието има интересен израз...", каза многозначително Доган. Впоследствие той уточни в отговор на въпрос, че има предвид принципа "Който вади нож, от нож умира".

Всяко отклонение от принципа на евроинтерация ще е пагубно, каза той.

"Препоръчвам на следващите управляващи да са по-внимателни в изказа. Страната има нужда от държавнически подход. Ако не се намери най-оптимална формула, нещата могат да бъдат тъжни", каза още Доган, без да уточнява какво има предвид.

Не се чувствам задължен да давам обяснения на когото и да е, повтори под различна форма и на няколко пъти лидерът на ДПС. Така той отговори включително и на упреците от страна на коалиционните партньори БСП и НДСВ, че има вина за изборния им провал.

Една партия не може да мутира в икономическа структура, каза Доган в отговор на въпрос дали ДПС не е по-скоро корпоративна структура.

След това обаче допълни: "Няма да е лошо да си мислите, че е така. На мен това не ми пречи."

Той заяви, че скандалното му изявление отпреди десет дни, че той е "инструментът на властта, който разпределя порциите на финансирането в държавата", касаело едни 40 общини около с. Кочан. Ставаше дума за отговорността на лидера, каза Доган и допълни, че ДПС прави "реална инвестиционна политика на базата на бюджетни инструменти".

Аз не съм оптимист за тази и следващата година управление, заради месиански пристрастия, които нямат нищо общо с очакванията на българския народ, каза лидерът на ДПС.

"На мен ще ми е много интересно Бойко Борисов да бъде премиер, да управлява успешно, да зададе програма антикризисна срещу всички негативи, които се задават на хоризонта. Но всичко на команден принцип, не става, дами и господа", посочи Доган.

Той прогнозира, че страната няма да има стабилна форма на управление, но "би се радвал неформалният лидер на ГЕРБ да бъде премиер".

В същото време обясни, че наличието на парламентарно мнозинство не е гаранция за ефективно управление, защото има нужда от кадрови, експертен, административен потенциал и прочее.

Едно е да искаш, друго е да го направиш, трето да ти го признаят, допълни той.

По повод твърденията на БСП и НДСВ, че с изявленията си по време на кампанията е отприщил негативен вот срещу партиите от управляващата коалиция, Доган каза, че преди избори се казват и желани, и нежелани неща.

"Ние бяхме най-толерантни в тази кампания, аз не съм споменавал каквато и да е партия или политик. Тези, които се оправдават с нас, жалко за тях", каза Доган.

Той изтъкна, че ДПС е било основната мишена на всички възможни партии, почти без изключение.

Но отново посочи, че няма да прави анализ на изборните резултати, защото не се чувства задължен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?