Доган ще чертае национална визия за развитието на България

Доган ще чертае национална визия за развитието на България

Лидерът на ДПС Ахмед Доган си е избрал за ресор в партията "икономически приоритети, инвестиционна политика и нови технологии", съобщи зам.-председателят на партията Христо Бисеров.

Две седмици, след като Доган обнови ръководството на партията си, във вторник стана ясно и разпределението на конкретните ресори в Централното оперативно бюро (ЦОБ).

Ресорът на лидера, по думите на Бисеров, имал за цел да "очертае управленчески приоритети с оглед търсене на националната визия за развитието на страната". Доган ще сформира и екип, с който ще развива портфолиото. В него ще влязат Йордан Цонев, Искра Михайлова, Рамадан Аталай и други.

Избраният ресор отдавна е в сферите на интереси на Ахмед Доган. Преди време той сам разкри отговорностите си спрямо "обръч от фирми", а преди изборите миналата година се самоопредели като "инструментът във властта, който разпределя порциите на финансирането в държавата".

Ресорът "Законодателна политика” ще бъде воден от Лютви Местан, а "Външна политика и отбрана” от Юнал Лютфи и Янко Янков. Тунчер Кърджалиев и Аруш Хаджи поемат "Права и свободи на човека”, а за европейската политика ще отговаря Филиз Хюсменова.

От ДПС обясниха, че целта на ресорите не е да се прави кабинет в сянка, а да има ясни отговорности в партията.

"Когато казваме, че имаме нужда да сме в опозиция, това не са голи фрази. Осмисляме политическата зрялост по нов начин. За нас мерило за политическа зрялост и отговорност вече е компетентността, професионализма във всички сфери, с оглед да елиминираме абсолютно всички случайни фактори", разясни Лютви Местан.

За ресор "Бюджет и финанси” ще отговаря Алиосман Имамов, а за социална политика и здравеопазване Хасан Адемов. Ремзи Осман и Янко Янков ще водят ресора "Регионална политика и местна власт", а Джевдет Чакъров и Юнал Тасим - "Околна среда и селско стопанство". Енергетиката и транспортът влизат в портфолиото на Рамадан Аталай, туризмът и спортът - на Камен Костадинов.

За образованието, науката и културата ще отговаря Лютви Местан, а за електоралното развитие и комуникационната политика – Христо Борисов. Медийната политика ще бъде водена от Камен Костадинов.

Без ресори остават Касим Дал и Емел Етем. Преди две седмици Доган смени почти всичките си досегашни заместници, като запази единствено Лютви Местан.

Останалите – Емел Етем, Касим Дал, Юнал Лютфи и Йордан Цонев останаха само членове на тясното партийно ръководство. Техните места бяха заети от Филиз Хюсменова, Алиосман Имамов, Рушен Риза и Христо Бисеров.

Лютви Местан съобщи още, че ДПС няма да подкрепи предложените от премиера персонални промени в кабинета при разглеждането им в пленарната зала в сряда. От партията очакват този път персоналните промени да бъдат обсъдени и да не се повтори "сценарият" с гласуването на Сергей Игнатов за министър на образованието на мястото на Йорданка Фандъкова, която стана столичен кмет.

"Не е възможно България да бъде единствената европейска държава, в която проект за решение за избиране на министър или министри да се гласува без сериозни дебати. Т. нар. съкратена процедура, която властва в 41-то НС – гласуване на закони и проекторешения без сериозни дебати - не може да е приложима, когато става въпрос за промяна в състава на правителство", заяви Местан.

Според него има редица въпроси, на които управляващото мнозинство и МС дължат отговори. Той посочи, че ДПС ще оценят оставката на Румяна Желева като позитив, но в проекторешението за рокадите в правителството липсват мотиви.

"Щяхме да бъдем в една хипотеза, ако разискваме промяна в състава на на МС при успешно реализирана кандидатура за еврокомисар, съвсем друга е ситуацията при неуспешна кандидатура и последвала оставка", посочи Местан.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?