Доган щял да се връща в политиката

Присъствали на новогодишния купон в Сараите казват, че почетният лидер на ДПС критикувал Местан

Снимка: БГНЕС

Ахмед Доган се връща в политиката, твърдят няколко медии в понеделник, като препредават неофициално думите на участници в новогодишния купон на ДПС, състоял се 17 декември в т.нар. Сараи в Бояна. Пожелали анонимност присъстващи на сбирката свидетелстват, че Доган произнесъл следната реплика: "Досега бях наблюдател, вече ставам участник. ДПС трябва да се преструктурира въз основа на новите геополитически реалности", предаде БНР.

Всички присъствали на събитието са лаконични в разказите си, но са категорични в едно, че речта на Ахмед Доган щяла да има историческо значение за партията им. Някои прогнозират, че още на следващия конгрес Доган щял да бъде избран за председател. Други смятат, че силуетът на най-дълголетния политик на българския преход просто ще излезе от сянката, в която потъна след стрелбата с газов пистолет срещу него през януари 2013 г..

На 17 декември председателят на Движението за права и свободи Лютви Местан каза пред Нова телевизия: "Довечера имаме новогодишен купон при Ахмед Доган. Той е естественият лидер на ДПС, но не участва оперативно в политиката. Аз му благодаря, че мога да разчитам на неговата експертна оценка. Внушение е, че с него не сме в добри отношения. Това е мечтата на нашите политически опоненти, но няма дори предпоставка за подобно нещо."

Един от гостите на тържеството, цитиран от сайта rodopi24.blogspot.bg, разказва, че след като Местан говорил около 10 минути за успехите на ДПС през 2015 година, думата взел домакинът и направил силно критичен анализ. В него като мегагаф посочил декларацията, прочетена от Лютви Местан след свалянето на руския изтребител Су-24 на 24 ноември т.г. по заповед на Анкара. Позицията ни отразява идентичността на ДПС като последователна евроатлантическа партия на България, заявява Местан и добавя, че нарушаването на въздушното пространство и суверенитета на която и да е държава, член на НАТО, е нарушаване на самия Атлантически съюз.

Доган е критикувал Местан, че бил категоричен в оценката си за случилото се още преди Пентагонът да се е произнесъл, като в същото време не съгласувал позицията си с народните представители от ДПС.

Почетният председател е говорил в критичен дух и за резултатите от местните избори, посочвайки, че били загубени ключови за ДПС общини като Хасково, където спечели ГЕРБ.

"Речта му беше много силна и въздействаща. Всички от партията поздравиха г-н Доган. Мнозина разтълкуваха думите му като завръщане в оперативното ръководство на партията, но той подчерта "не очаквайте да съм председател"", заявява източникът на rodopi24.blogspot.bg.

Депутати и кметове от ДПС, присъствали в залата, потвърдиха, че имало "реч на г-н Доган с историческо значение за партията", но отказаха коментари.

Според някои публикации, които тълкуват речта на Доган, той бил "отстрелял" Лютви Местан и на следващия конгрес щял да бъде избран нов председател на ДПС. Някои медии пишат, че предстои Местан сам да подаде оставка до 25 декември.

Основателят на ДПС Ахмед Доган, който бе несменяем лидер на партията в продължение на 23 години, се оттегли от поста през януари 2013 г., когато бе избран за неин пожизнен почетен председател. Твърди се, че продължава да дърпа конците на партията и нейния бизнес от Сарая, както популярно се нарича резиденцията му в столичния кв. "Бояна". Публичните му изказвания се характеризират с недомлъвки и двусмисленост, поради което повечето медии са свикнали да търсят в думите му някакъв дълбоко закодиран смисъл и истини от първа инстанция за развитието на ДПС, на българската политиката и нещата изобщо. В частни разговори Доган е далеч по-ясен и конкретен, твърдят негови събеседници.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?