Доган тества Либерален алианс с НДСВ за изборите

Доган тества Либерален алианс с НДСВ за изборите

“Либералният бартер”, който лидерът на ДПС Ахмед Доган предложи на НДСВ по време на извънредния им юнски конгрес, ще се тества като евентуална формула на местните избори тази есен. Това разкриха пред Mediapool източници, близки до двете формации, които са партньори в тройната коалиция и в Либералния интернационал.

Идеята за коалиране с ДПС под формата на Либерален алианс бе отречена от лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски малко след като бе лансирана от Доган, но представители на царската партия смятат, че това вероятно е било поредният блъф на царя. Структурите на ДПС по места имат инструкции да преговорят с НДСВ за съвместно участие на изборите. 

Според източниците Доган е спуснал задача ДПС да издига за кметове предимно етнически българи или помаци с български имена. Така жълтите, чиито редици така и не можаха да се “стегнат” след драматичния конгрес от 3 юни, когато партията се разцепи на две крила, ще бъдат улеснени и ще могат да подкрепят “човека на ДПС”. Ахмед Доган от своя страна ще постигне целта си партията му да не бъде смятана за етническа, а жълтите ще могат да запишат някакъв успех в изборите, особено като се има предвид изключително ниския им рейтинг, сочат наблюдатели.

“На фона на процента, който имаме в момента, не изключвам вариант да работим по-активно с ДПС”, коментира пред Mediapool представител на НДСВ. Други обаче не са привърженици на алианса с ДПС. “Още е много рано да се говори за коалиционната формула, която НДСВ ще избере и кого ще издигне или подкрепи за кмет”, коментира друг представител на партията.

“Там, където ДПС са силни, сами ще си издигат свои хора, а където са вечна дружба с БСП, ще играят заедно”, допълни царистът.

Участието на НДСВ на местния вот ще да бъде обсъждано идния вторник на заседание на новия Политически съвет на партията. Депутати прогнозираха, че ако заседанието изобщо се проведе, няма да “роди” нищо съществено, защото не се знаело дали лидерът Симеон Сакскобургготски ще е в България.

Най-големият проблем обаче е в това, че новият политсъвет на НДСВ не е регистриран от съда и може въобще да не бъде регистриран, тъй като излязоха достатъчно данни за фалшификации и манипулации на партийния конгрес, който го избра. Симеон обаче не иска да свиква стария политсъвет, който е легитимен, но е доминиран от “отцепниците” в лицето на по-голямата част от утвърдените депутати на НДСВ. Т.нар. юридическо лоби продължава да оказва пасивна съпротива на царските решения, като например планираната смяна на областни координатори.

Според представители на новото ръководство, подмяната се налага, защото на много места тези координатори работели за “лични или частни интереси или бездействали”.

Според представители на вътрешната опозиция, обаче,    става дума най-вече за подмяна на хората, които те са издигали и на които те са разчитали в съответните райони.

Симеон ходел умислен, защото в “ресурсни” градове като София, Варна, Бургас и др., “властват” депутати и министри и от “бунтовническия лагер”.

Депутати от НДСВ посочват, че всякакви рокади на неудобни координатори ще бъдат нелегитимни, ако не са утвърдени от легитимния политсъвет. По същия начин стои и въпросът с новия предизборен щаб на партията, оглавен от Милен Велчев. Той се ползва с благословията на лидера, но не е избран от легитимен орган.

Така или иначе областните координатори на НДСВ в момента са блокирани да водят преговори за коалиции с когото и да било, защото нямат пълномощни. Симеон бави това решение, с което предизвиква нервност по структурите, особено в по- атрактивни населени места по Черноморието и в други райони, където местни царисти искат картбланш да спазаряват коалиции, общински съветници и кметове.

Жълтите структури са дезориентирани, тъй като не знаят кое е легитимното ръководство и чии инструкции да приемат.

На заседанието на Политическия съвет във вторник се очаква и да бъде повдигнат въпросът за София. Напоследък в публичното пространство се завъртя евентуалната кандидатура на Владимир Каролев, но според източници от НДСВ това няма да се случи. Според тях нещата са отдавна решени и Симеон се е разбрал да подкрепи Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?