Доган трябва да доказва познания по минно дело и хидрология

Доган трябва да доказва познания по минно дело и хидрология

Лидерът на ДПС Ахмед Доган трябва да представи пред Върховния административен съд (ВАС) документи за професионална квалификация в областта на минното дело и хидрологията. Това философът по образование трябва да стори до една седмица. В четвъртък ВАС даде ход на делото срещу Доган и само половин час по-късно го отложи за събиране на доказателства.

Процесът срещу политика е за получен от него хонорар от 1.5 милиона лева като консултант по четири хидроенергийни проекта. Делото за конфликт на интереси бе образувано във ВАС по доклад на ресорната парламентарна комисия. Становището на парламентарния орган е, че в случая има конфликт на интереси. Според нея Доган е нарушил закона, защото не е декларирал, че е сключил четири консултантски договора с "Минстрой холдинг" - за "Цанков камък", "Доспат", каскадата "Горна Арда" и язовир "Тунджа". Шеф на "Минстрой холдинг" е бившият мултак Николай Вълканов.

Веднага след като комисията внесе доклада във ВАС, делото бе насрочено за 2-ри септември, което може да се определи като светкавична реакция, тъй като останалите казуси във ВАС получават дати за следваща година.

Мандатоносителят на тройната коалиция оправда очакванията и не се яви в съда, тъй като не е длъжен да го прави. Той бе представляван от адвокат Румен Еленски, член на ЦИК и осветен от комисията по досиетата като част от Държавна сигурност.

Доган трябва да представи пред съда и доклад за работата си по консултантските договори.

ВАС задължи парламентарната комисията да представи протокол от заседанието, на което е одобрен докладът, представен в съда.

Освен това магистратите поискаха от Министерския съвет да представи доказателства кой е взел решение за строителството, финансирането и определяне на инвестирането на четирите обекта, по които Доган е бил консултант. Правителството трябва да отговори и дали са предвидени държавни пари или средства от еврофондовете за хидроенергийните обекти. Освен това Министерски съвет трябва да каже дали "Минстройхолдинг" е подизпълнител на "Алпине Бау", която изгражда "Цанков камък".
Националната електрическа компания (НЕК) на свой ред трябва да предостави на съда документи за това дали част от заема от БНП – Париба, който е взет за структурирането на проекта АЕЦ "Белене", е пренасочен към "Цанков Камък". Според парламентарната комисия тези средства са отишли в "Институт по строителство и минно дело" АД – в който "Миннстрой холдинг" притежава 60 процента. Именно от пренасочените пари е платен хонорарът на Доган.

Политически доклад

Според адвоката на Доган докладът на парламентарната комисия е политически, защото няма правни доводи в него, а само политически аргументи. Румен Еленски твърди, че няма конфликт на интереси и че комисията вместо да представи доказателства по делото иска те да бъдат събрани от съда.

Действително голяма част от доказателствата, които съдът изиска, бяха поискани от представителя на парламентарния орган в процеса – Елеонора Николова.

Еленски изтъкна, че целият доклад е написан въз основа на предположения, като се настоява Върховният административен съд да свърши работата на комисията. На въпрос, свързан с поисканите от съда доказателства за професионалната квалификация на Доган, защитникът отговори така: "Нямам представа, дали той има възможност".

Икономически зависимости

Според Елеонора Николова договорите, по които Доган е получил парите, са привидни, а, получавайки сумата, той е в икономическа зависимост от "Минстрой холдинг". По думите на Николова от една страна се осигуряват парите, а от друга – политическата протекция.

Тя поиска от съда да бъдат разпитани четирите лица от Института по строителство и минно дело, които са съставили договорите на Доган. Това искане обаче не бе удовлетворено. Въпросните четири човека са получили общо 50 000 лева за свършената работа.

Николова обясни още, че договорите на Доган са сключени в евро - общо около 1 млн. През 2008 година е имало авансово плащане на 480 000 лева, а законът за конфликт на интереси влиза в сила от 2009 година, когато са останалите 1.5 млн лева.

Председателят на антикорупционната комисия Валентин Николов заяви, че ще бъде отправено парламентарно питане дали Доган е бил санкциониран през 2008 година, като е получил над 450 000 лева и защо не се е регистрирал по ДДС, както законът задължава. Николов опонира на защитника на Доган като заяви,че комисията си е свършила работата и в доклада няма нищо политическо.

Следващото заседание по делото е на 23 септември.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?