Доган трябва да има справедлив процес

Доган трябва да има справедлив процес
Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик се срещна в четвъртък с представители на ДПС, а по-рано заяви, че лидерът на движението Ахмед Доган е уважаван в своята партия и заслужава справедлив съдебен процес.

Срещу Доган е заведено дело за конфликт на интереси във връзка с получен от него хонорар от 1 милион евро като консултант по хидроенергийни проекти.

"Ако има някакви индикации, че той е нарушил закона, трябва да има разследване и това трябва да се изясни. Що се отнася до моите срещи с него, той е установен политик тук, в България, и от много години е на политическия небосклон, от много години е лидер на своята партия. Уважаван е от редиците на партията, на ДПС, и също така сред малцинствената група тук той е доста уважаван. И аз ще се срещам с него и в бъдеще", заяви Уорлик пред БНТ.

Според него Доган трябва да има справедлив процес и възможност да очисти името си от обвиненията.

"Ако има някакви съмнения или дело, повдигнато срещу него, трябва да има справедлив процес. Но на този етап няма нищо, което да ме възпрепятства да се срещам с него и да чуя неговите виждания. Той е важна фигура в страната", заяви Уорлик.

По-рано тази седмица той се среща с младежката организация на БСП, а сега обяви, че предстои да се види и с младежката организация на ДПС.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан каза, че за час и половина са обсъдили с посланик Уорлик почти пълния спектър от вътрешно- и външнополитически въпроси, но без темата за референдум по въпроса за членството на Турция в Европейския съюз.

Засегнахме почти всички актуални проблеми на политиката и, ако поставим акцент върху която и да е тема, рискувам да направя некоректна новина, обобщи срещата Местан.

Научих много от ДПС, искам този вид диалог да продължи и с други политически формации, посочи посланик Уорлик.

Още по темата
Още от България