Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Доган връща ордена "Стара планина"

0 коментара

Лидерът на ДПС Ахмед Доган се отказва от ордена "Стара планина" заради това, че по предложението на парламентарния шеф Огнян Герджиков до президента, такъв орден ще получи и бившият главен прокурор по време на т.нар. Възродителен процес проф. Васил Мръчков.

Така партията Демократи за силна България, която първа се обяви срещу тази подигравка с демократичните ценности, успя да скара коалиционните партньори НДСВ и ДПС. Сянка падна и върху предизборните флиртове на БСП с ДПС, и на СДС с НДСВ. "Новото време" се възползваха и веднага поздравиха Ахмед Доган, че се отказва от ордена, получен от Първанов.

Орденът за Мръчков е "гавра с паметта на загиналите по време на възродителния процес", обяви ДПС на извънредна пресконференция във вторник.

Депутатите на Доган обаче няма да се присъединят към искането за оставка на Герджиков, което може да доведе до парламентарни и дори правителствена криза.

От Демократи за силна България обвиниха лидера на ДПС в лицемерие -първоначално си е замълчал, а след тяхната реакция връща ордена, но няма да подкрепи искането за оставка на Герджиков.

До 18,30 часа във вторник ОДС събра 33 подписа срещу Герджиков. Освен депутати на Костов, оставка на парламентарния шеф са подкрепили и от БЗНС-НС. Необходими са общо 80 подписа обаче.

Доган - жертва, Мръчков - палач

"Не може палачът и жертвата да бъдат на един и същ подиум във връзка с особените заслуги за изграждането на демократична България", обяви Доган, който получи през март същия орден за 50-5я си юбилей. По думите му става дума за девалвация.

"Новото време" възхвали Доган

Решението на Ахмед Доган да върне ордена "Стара планина" като протест срещу даването на същото отличие за бившия главен прокурор Васил Мръчков бе аплодирана от "Новото време". Това е действие на човек - реалист , който знае, че "жертвите и палачът" не може да носят една и съща държавна награда, посочи Мирослав Севлиевски.

още

Актът на награждаване на проф. Мръчков със същото отличие и със същите мотиви поставя ДПС и лично него в една позиция на преосмисляне, обясни Доган и съобщи, че в знак на морален протест се отказва от ордена, който Георги Първанов му връчи през март. Доган се обяви против безпринципните компромиси.

Лидерът на ДПС съобщи, че в близките дни ДПС ще предложи да се направят поправки в закона за ордените и медалите, защото в момента от една страна Министерски съвет има право като колективен орган да предлага за награди, а председателят на парламента може сам да прави подобни предложения. ДПС ще предложи шефът на парламента да може да прави подобни номинации само след съгласуване с парламентарните групи.

В остра декларация още миналия петък, ОДС обвини президента, премиера и ДПС, че реабилитират комунистическия репресивен апарат с награждаването на бившия главен прокурор. ДПС веднага реагира против наградата и уточни, че без да ги пита председателят на парламента Огнян Герджиков е предложил за награда професора, който е шеф на Съвета по законодателството към Народното събрание. Самият Герджиков каза, че награденият с орден професор Мръчков е един от най-големите български юристи и "явление" в правото. Той посочи, че винаги се е ръководил преди всичко от високия професионализъм и не смята да съветва Мръчков да върне ордена, за който той го е предложил. Дни наред Герджиков повтаряше, че нямал данни професорът да е имал участие в така наречения възродителен процес.

По-рано Доган попита на пресконференция какво значи да нямаш участие, след като си прокурор с мандат 1986-90 години, когато хората са изпращани по лагери без съд и присъда. Лидерът на ДПС добави, че той самият и Касим Дал са били осъдени в същия период, когато Мръчков е бил главен прокурор. Ние може би сме консумирали по действащия тогава наказателен кодекс някакъв вид престъпление във връзка с борбата ни срещу тоталитарния режим, но знае ли проф. Герджиков, че по официална информация 517 души бяха по лагери без съд и присъда и кой носи вина за това, запита Доган.

На днешното заседание на ПГ и на Централното оперативно бюро на ДПС въпросът за награждаването на Мръчков е бил първа точка. Обсъждано е дали ДПС да подкрепи започналата вече подписка от ОДС за отстраняването на Огнян Герджиков от председателския пост в парламента.

БСП: Мръчков има сериозен принос към българската държава

Лидерът на коалиция за България Сергей Станишев заяви, че предложението на Герджиков за награждаване на проф. Васил Мръчков е сериозно и мотивирано, защото изхожда от важната роля на проф. Мръчков, която той играе в 39-ото Народно събрание като шеф на Съвета по законодателството. Като експерт, той е един от най-авторитетните юристи на България, заяви Станишев. По думите му Мръчков е сериозен юрист с много висок авторитет и много сериозен принос към българската държава.
още

От ДПС заявиха, че не биха подкрепили подписката. Дават си сметка, че това би предизвикало парламентарна, а защо не и правителствена криза. Говорейки за себе си в множествено число, Доган заяви: "Щом сме получили тази награда - орден "Стара планина - първа степен", за утвърждаването на демократична държавност, ние постъпваме пак по тази логика. В знак на моя протест отказваме наградата си, но държим да се запази статуквото и сигурността на държавата."

Шефът на ПГ на НДСВ Станимир Илчев заключи от цялата ситуация, че етническият модел в България явно се нужда от непрекъснати грижи и премерени стъпки на всички нива.

ПГ "Новото време" похвалиха Ахмед Доган за постъпката и призоваха Мръчков да не приема ордена, за да може да го носи лидерът на ДПС, който го заслужавал. По думите на бившия политически затворник Емил Кошлуков, Мръчков е един от "убийците" и награждаването му е безобразие. Нововремци обаче замълчаха дали ще подкрепят оставка на Герджиков.

Единствено от БСП защитиха и Герджиков, и проф. Мръчков, който имал големи заслуги като шеф на Съвета по законодателството в сегашния парламент.

Партията на Костов обвини Доган в лицемерие

Демократи за силна България смятат за неискрен акта с връщането на ордена на Доган. Лидерът на ДПС потвърди, че награждаването на Мръчков е скандално, но се задейства, притиснат от обстоятелствата и под натиска на ДСБ, коментира Кина Андреева от ОДС.

Той не реагирал, когато президентският указ за награждаването на Мръчков излезе в "Държавен вестник", а след острата реакция в петък на ОДС.

С действията си Доган се опитва да създаде нов имидж на ДПС пред турския премиер Ердоган, който пристигна в България на посещение и ще има среща с Доган. Освен това, лидерът на ДПС се опитвал да тушира надигащото се недоволство сред българските изселници в Турция.

Отказът на ДПС да се присъедини към искането на ДСБ за оставка на Герджиков доказвал, че партията на Доган не защитава правата на турските граждани в България и доказва дълбоката връзка на самия лидер с тоталитарния режим, които очевидно не могат да бъдат прекъснати. В централата на ДПС обаче се оправдаха, че не били поставен в шах от Иван Костов, защото не са можели да останат безучастни към случая.

Шефът на парламента погазил закона за престъпния комунистически режим

Във вторник ОДС изпълни заканата си от преди дни да започне подписка за отстраняване на парламентарния шеф заради скандала с Мръчков. Герджиков грубо е нарушил закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен като е предложил за отличие Мръчков - бивш член на ЦК на БКП, бивш главен прокурор по време на тоталитарния режим и участник в системно нарушаване на основните човешки права.

Според нарушения закон, Мръчков е отговорен за "целенасочено и преднамерено унищожаване на традиционните европейски ценности на европейската цивилизация, съзнателно нарушаване на основни човешки права и свободи, погазване и отмяна на традиционни принципи на правото на собственост, нарушение на морални ценности на народа и посегателство срещу религиозните му свободи, провеждане на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението."

ОДС посочва, че като главен прокурор Мръчков е имал правомощия, съгласно действащия тогава Закон за Народната милиция и по закона за прокуратурата и конституцията, да спре и потърси отговорност за репресиите по време на комунистическия режим и на унизителния и антихуманен т.нар. Възродителен процес. Имал е и пълен контрол върху всички прокурори в страната, под негов надзор са действали и разследващите органи при комунизма.

До 1989 г. главният прокурор е участвал в заседанията на Министерски съвет, бил е член на ЦК на БКП и като такъв е участвал във вземането на политическите решения за прогонването на стотици хиляди български граждани в Турция.

Според депутатите на Костов, Огнян Герджиков еднолично е предложил Мръчков и за председател на Консултативния съвет по законодателството към парламента. Запитани защо не са реагирали още в началото на този парламента, Елиана Масева каза, че и тогава ОДС е реагирало, но позицията им не получила отзвук.

Актът на Герджиков е унизително за българския парламент, смятат в ОДС и с нарушаването на закона председателят на Народното събрание подкопава основите на правовата държава. Освен това, ОДС припомниха, че Герджиков допуска системно нарушаване и на правилника на парламента.

СДС взе мъчително решение да подкрепи оставка на Герджиков

Цяла ден СДС търси начин как хем да подкрепи ОДС за оставката на Герджиков, хем да не се скара с НДСВ, но накрая реши все пак депутатите да сложат подписи.

От подписката за оставката на Герджиков ще стане ясно кой има сензори за мрачното ни минало и кои политически сили продължават да крият истината, заяви сутринта във вторник председателят на ПГ на ОДС Екатерина Михайлова. Очаква се депутатите да действат по съвест.

Бившите им съпартийци от СДС първо решиха 14-те им депутати да ги подкрепят едва след като се съберат 66 подписа, за да се заведе подписката в деловодството. Решението бе взето на НИС, в което участва и бившият президент Петър Стоянов. Според него президентът Георги Първанов носи основната вина за скандала. По думите на депутата Валентин Василев от СДС с награждаването е извършен един недопустим акт, който връща България много назад в политическото си развитие.

В същото време и СДС поздрави Ахмед Доган за доблестната му позиция да върне ордена като смятат, че тази награда е загубила смисъла си за него след награждаването на Мръчков.

"СДС е партия без позиция, колеблива и конюнктурно опозиция", коментира Елиана Масева от ДСБ поведението на сините. Веднага бе припомнено, че Надежда Михайлова преди дни каза, че ще препоръча на колегите си да подкрепят подписката, а НИС реши да се действа с уговорки.

СДС бе обвинено, че прикрива по този начин и вината на председателя на парламента и премиера Сакскобургготски. Според Масева, СДС така се опитва да гарантира своето политическо оцеляване. Тя определи поведението им като поредната стъпка към коалиране с НДСВ. Явно това е единственият начин СДС да се озове в следващия парламент, коментира още Масева.

Късно във вторник, на заседанието си ПГ на СДС реши в крайна сметка да излезе с ясна позиция и да подкрепи подписката срещу Герджиков.

Борислав Китов от БЗНС-НС обяви по-рано, че БЗНС и ДП също ще сложат подписи.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.