Доган заръча на ДПС да не сваля правителството

Нямало опозиционна партия, която да сформира стабилно управление

Доган заръча на ДПС да не сваля правителството

ДПС да не сваля правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти от власт, защото в момента няма партия от опозицията, която да сформира стабилно и трайно правителство. Такава препоръка е дал почетният председател на Движението Ахмед Доган на коледното парти в сарая, което се провежда в четвъртък вечерта.

"Доколкото разбирам този вот на недоверие (за който ДПС и БСП се договориха миналата седмица – бел.ред) няма за цел да свали правителството, а само да го коригира и насърчи към позитивни дела. Добре, този акт може да се изтълкува и като рутинна демократична процедура. Но ако вотът на недоверие мине, какво правим? Има ли партия, която е готова да управлява страната след евентуални предсрочни избори?  Моята преценка е, че няма такава политическа сила от опозицията, която може да поеме отговорността за управление на страната към днешна дата", казва Доган пред ДПС в станалата вече "традционна" реч на маса, която формацията му публикува като официално обръщение на сайта си.

"Ако целта е "стани да седна", не си заслужава усилието да подложим на изпитание общия ни дом. Защото, първо, че тотално ще се изпортим, може някак да се преглътне. По-важното е друго: това правителство няма да има по-дълъг живот от няколко месеца. И отново влизаме в опасната спирала на предсрочни избори само и само дa си намерим място в централната властова система на държавата. Затова дълг на гражданското общество и на  всички политически сили е да гарантират сигурността и стабилността на държавата", продължава той.

Любопитен момент е, че само преди седмица от Брюксел премиерът Бойко Борисов призова Доган да вразуми партията си. Пред български журналисти в Брюксел премиерът призовава президентството, БСП и ДПС "да проявят за тези шест месеца малко разум". "След това можем да си покажем българския характер по най-добрия начин", добави тогава той.

Истински се надявам почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който в интервютата говори, че държавата е над всичко, малко да говори с тяхната партия, защото, както вървят, ясно е, че искат провал на председателството, коментира Борисов по повод бъдещия вот на недоверие, заявен от БСП и ДПС.

Изявлението на Доган, обнародвано на страницата на ДПС, е именно в посоката зададена от Борисов, въпреки че в началото на ноември стана ясно, че почетният председател на движението е дал картбланш за демонтаж на управляващата коалиция от властта.

В коледното си "обръщение към нацията" Доган твърди, че "големият проблем на правителството на Борисов е коалиционната му политика и по-конкретно включването на отявлени националисти в кабинета".

"Дори и това не е най-големият грях, защото  Обединените патриоти имаха шанса да покажат и докажат консолидирана социална отговорност към националните интереси в контекста на общоевропейските политики. Но тъкмо такава значима цел не се постига с Езика на омразата и агресията, с Език, който възпроизвежда разделение и противопоставяне!", твърди той.

"В началото е Словото, после идва Делото. Словото на патриотизма обединява и управлява. Езикът на омразата и агресията разделят и противопоставят обществото и нацията. Поставят се под въпрос сигурността и стабилността на Държавата. Това не е въпрос за свободата на словото, не е проблем дори за достойнството на политическия елит на страната. Това е въпрос за съществуването на демокрацията в България", продължава Доган.

Според него страната е изправена пред много сериозно предизвикателство - председателството на  ЕС.

"България ще бъде във фокуса на важни събития и мероприятия. И въпрос на обща политическа и социална отговорност е да комуникираме на нормален европейски политически Език", смята той.

Доган съобщава на съпартийците си, че от особена важност е коригиращата функция на медиите. "Уважаеми колеги, представители на четвъртата власт, покажете какво можете. Дайте вашият позитивен дял в общата отговорност за стабилността на България! После си дискутирайте темата за връзката на свободата и отговорността на Словото", призовава Доган.

Пред колегите си почетният председател на ДПС заключава, че "всяко управление си има проблеми, унаследени от предишни правителства или създадени от актуално управляващите". "Разбира се, те трябва да бъдат коригирани чрез опозиционни политики. В крайна сметка в това се състои и смисълът на политическия плурализъм във всяка демократична държава", допълва той.

За ДПС

Почетният председател на движението разглежда и ситуацията в партията си. Според него формално погледнато 2017 г. "не беше от най-благодатните за ДПС". "Но от гледна точка на определени дейности и политики, например  иновативно укрепване на партийните структури,  както и изключителното активиране на външните контакти с европейските либерални партии, е безпрецедентно в историята на ДПС. Налице е събуждане и активиране на общинските и областни организации на ДПС. ЦС и ЦОБ си възвърнаха реалните политически функции. ПГ на ДПС има респектиращо участие впарламентарния живот на страната", казва той.

Доган смята оше, че "външният натиск" се преобразува в усилия за помирение и обединение на всички, които са се отцепили от ДПС. "Ние винаги сме били добронамерени, но и принципни. Факт е, че не сме се скарали с никого. Всеки, който реално се разкайва, да заповяда. Но ДПС си има Устав, който регламентира подобни ситуации. Външното акуширане на аналогични процеси на разделяне и обединяване не е здравословно за нашите избиратели. Въпреки това, ние сме добронамерени, дори сме длъжни да продуцираме добросъседски отношения с Република Турция и да ѝ помогнем в диалога ѝ с ЕС. Разбира се, според нашите скромни възможности", казва той.

Доган коментира и големия медиен интерес към речта му. Той смята, че във "вътрешно-политически и гео-политически дискурс това означава, че е налице липса на сигурност и на краткосрочна визия за развитие".

По думите му "във вътрешно-политически план предизборната парадигма за президентските и парламентарни избори 2017 година все още не е стихнала: кой-кого ще "елиминира", "смачка" или "победи" вече работи в личностно измерение и тъкмо затова излиза извън нормалните граници на изразяване с Езика на политиката".

"Обективната неопределеност на външно-политическия проспект задава безпокойство и тревожност, което се равнява на "наливане на масло в огъня" във вътрешно-политически план", допълва той.    

Споделяне

Още по темата

Още от България