Доган: Жалко, но и следващият кабинет няма да може без ДПС

Доган: Жалко, но и следващият кабинет няма да може без ДПС

Управлението на България и в бъдеще няма как да мине без ДПС, обяви със съжаление лидерът на движението Ахмед Доган във Варна. На откриването на предизборната кампания там той поиска от местната организация 23 хиляди гласа и 2-3 депутатски мандата в следващия парламент.

"Действително ми се искаше следващият кабинет на България да може без ДПС, но това като че ли не е възможно. Жалко е. Това е голяма тежест", оплака се Доган пред насъбралите се журналисти, цитиран от БТА, преди да се включи в предизборното събрание-концерт във филиала на драматичния театър "Стоян Бъчваров".

Според него нещата отивали натам ГЕРБ да няма мнозинство в бъдещия парламент, а и партията на Бойко Борисов нямала потенциал да управлява, за което Доган също съжалява.

Все пак той смята, че ДПС няма да е първа политическа сила в страната, но пък ще има повече евродепутати отколкото сега. "Европа е нещо много голямо и само политици, които знаят как да работят, могат да използват този потенциал", заключава Доган пред журналистите.

После в залата пръв от политиците думата взима някогашният лидер на СДС в града, а сега председател на ДПС-Варна Янко Станев.

"Изборите са изпит. За нашата организация е характерно, че се явява на избори със своя политически продукт. Той е базиран изцяло на каузата", казва Станев, след което на сцената се изреждат кандидатите за евродепутати.

"Всъщност дори аз имам шанс да стана евродепутат – нищо че съм на 14 позиция. Но лидерът на ДПС ни убеждава да не прекаляваме – десет депутати, не повече!", казва бившият земеделски министър Нихат Кабил и събира овациите на залата.

"Ние сме истински европейци. Ние сме за единство в многообразието. Защото различието е инструмент на Бога", уверява събралите се някогашният син, а сега единствен варненски депутат на ДПС Йордан Цонев, след когото идва ред на лидера.

Той поздравява Варна за успеха на предишните избори, след което поставя задача – не по-малко от 21 хиляди гласа, а специално за общинския лидер – 23 хиляди. И уверява местните активисти, че този път имат възможност за втори депутат. А заради преразпределението на гласовете по новата система "Хеер-Ниймайер" – дори и за трети. Защото водачът на варненската листа Йордан Цонев щял да бъде мажоритарен кандидат в Бургас. Там движението имало 45-46 хиляди гласа и нямало да е чудно, ако Цонев спечели мажоритарния мандат.

"Има и друго - тръпката е много важна в състезанието. Трябва да съумеете да създадете първичната базова вълна за кампанията точно върху тази тръпка. Направете го с ясното съзнание, че за оцеляването най-важно е развитието. А ние се развиваме – не участваме в политическия живот с нагласата за преминаване през него за няколко години. Това става най-вече чрез инструментите на професионалната политика. Знам че във Варна сте много амбициозни. Затова се старая да ви създам пространство за развитие", казва Доган.

А кореспондентът на dnesplus.bg прочувствено обобщава атмосферата: "Залата беше препълнена. Времето - майско. Свежо и дъхаво. И понеже тук бяха и десетки стари седесари, атмосферата нямаше как да не напомни силните години на СДС. Това пък няма как да не е дело на Янко Станев. Но на линия бяха и фенове на Йордан Цонев".

Споделяне

Още от България