Догодина 250 пенсионери ще трябва да напуснат МВР

Младен Маринов, сн. БГНЕС

Двеста и петдесет служители на МВР ще трябва да  напуснат догодина работа, тъй като вече са пенсионери, ако парламентът приеме преходните и заключителни разпоредби в Закона за бюджета през 2019 г., които ще позволяват много малко изключения за наемане на пенсионери в силовите структури. Пред БНР министърът на вътрешните работи Младен Маринов обясни, че това е броят на засегнатите от евентуалната промяна служители и слуховете за съкращения на 5000 и повече служители в министерството не са верни:

"Тези слухове целят да създадат напрежение в системата. Едно такова напрежение ще е много лошо за функционирането ѝ", посочи той.

Министърът уточни, че тези 250 души, които евентуално ще бъдат засегнати, са на административни длъжности, които подпомагат административната дейност на министерството. Всяко едно по-сериозно оттегляне на служители от структурата ще доведе до известни затруднения, каза той.

По-големият бюджет за следващата година ще осигури развиване на политиките на министерството, каза още Маринов.

"Една от основните политики е човешкият ресурс. Полицаите наистина заслужават да взимат по-големи заплати. Те непрекъснато са изложени на риск, на нападения и съпротива. Тези пари няма да са дадени напразно. Заплатата и възнаграждението е едно от основните неща, които мотивират служителите. Увеличението ще е в рамките на тези 10% (заложеният ръст на бюджетните заплати догодина)", коментира Маринов.

Според него въпросът е как ще бъде направено увеличението. "Някои от синдикатите предлагат да се помисли как да бъде диференцирано възнаграждението, така че хората да имат мотивация да израстват кариерно и да заемат длъжности, които към момента не са толкова привлекателни. Това са вътрешно организационни неща. Като цяло са предвидени 10% увеличение на заплатите“, каза той..

Основната реформа - административната, в министерството беше направена, смята Маринов. "Ако говорим за реформа, трябва да говорим за технологично обновление на министерството, което също е свързано с пари. Това трябва да стане постепенно. Ние сме направили първите крачки", каза той.

Споделяне

Още от България