Догодина биоразградими торбички може да заменят найлоновите

Догодина биоразградими торбички може да заменят найлоновите

От началото на следващата година е възможно да бъде прекратено използването на найлонови торбички за еднократна употреба, заяви пред журналисти министърът на околната среда и водите Нона Караджова. По думите ѝ те могат да бъдат заменени с биоразградими или текстилни торбички.

И в момента повечето търговски вериги предлагат на клиентите си срещу заплащане и пластмасовите, и екоторбичките, но малките бакалии продължават да слагат стоките в еднократните найлонови торбички. В общия случай след това те попадат в общия боклук.

Междувременно парламентът прие на второ четене значително увеличаване на санкциите за физическите и юридическите лица, които не спазват изискванията за разделно събиране на хартиен, стъклен и метален амбалаж и опасните отпадъци като акумулатори и батерии, отработени масла и др. Въвежда се и персонална санкция за кметове, които не планират бюджетите си така, че да отчисляват средства за изграждане на нови депа за битова смет след изчерпването на наличните.

Ако гражданите си хвърлят опаковките където им падне, ще плащат глоба от 500 до 100 лв., досега наказанието бе 150-500 лв.

До 100 хил. лв. пък ще е санкцията за юридически лица и еднолични търговци, които депозират на сметищата битови отпадъци, но не правят отчисления за такса депониране, която да се използва за строеж на нови съоръжения за съхранение на отпадъците.

В момента много кметства изчерпват капацитетите на депата си, без да отделяли и лев за строеж на нови и искат от държавния бюджет да осигури средствата, оплакаха се преди време от екоминистерството. Затова и сега общините се задължават да започнат да правят въпросните отчисления за депониране минимум три години преди изчерпването на капацитета на съответното сметище..

Между 3 000 и 10 000 лева глоба ще плаща фирма, която продава батерии, но не осигури място за изхвърляне на старите в магазина си. Също толкова е санкцията, ако се хвърлят тези отпадъци в контейнерите за битови отпадъци. Досега наказанието беше двойно по-евтино.

В същия размер ще е санкцията и за фирми, които изхвърлят отработени масла и отпадъчни нефтопродукти така, че да замърсява почвата. Такава е глобата и за изгаряне на отработени масла по начин, който да доведе до превишаване на установените норми за допустими емисии на вредни вещества във въздуха. Толкова е наказанието и за хвърляне на тези продукти в контейнерите за битова смет.

В момента санкциите се налагат от общините и няма кой знае какъв успех в това отношение, призна пред журналисти след приемането на текстовете в Закона за управление на отпадъците зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева. Според нея обаче това може да се промени, ако се съчетаят убеждение на хората чрез пропаганда, каквато организациите за разделно събиране на отпадъците са длъжни да правят, и контрол.

Няма ясен механизъм как точно инспекторите ще могат да контролират кой къде си изхвърля боклука, надяваме се, хората да разберат как да постъпват, посочи Манева. Според нея по пътя на убеждението, включително и с икономически аргументи, както и с мащабна медийна кампания могат да се постигнат добри резултати.

От 1 400 до 4000 лв. пък става глобата за физически лица, които продават цветни метали на лице без лиценз да извършва търговия с тях.

С новите текстове ще се преразпредели и пазарът с разделното събиране и оползотворяване на различните видове отпадъци. Разрешителните на всички фирми, които се занимават с това, ще се анулират и те отново ще трябва да кандидатстват пред министерството за тях.

Споделяне

Още по темата

Още от България