Догодина може да заработи фонд за енергийно бедните

Няма цялата тежест от поскъпването на тока да се поеме от бита, уверява министър Васил Щонов

Догодина може да заработи фонд за енергийно бедните

Ако не от 1 октомври, може би от 1 януари 2015 г. ще трябва да заработи фонд за подпомагане на енергийно бедните, за да не се поеме цялата тежест от бъдещото плавно поскъпване на тока от домакинствата. Това коментира пред журналисти в четвъртък министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов по повод очакваното повишение на цената на електроенергията, което според него е неизбежно

Той избегна да коментира колко трябва да е увеличението, за което предишния ден от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обявиха, че ще е под 10 процента, а точните разчети на комисията се очаква да бъдат публикувани в петък.

Щонов за пореден път посочи, че сегашното поскъпване на тока няма да компенсира липсите в енергетиката.

"Дупката е огромна. Едно увеличение на цената на тока от няколко процента ще покрие малка част от дупката. Така че това ще е една от стъпките, които ще се предприемат", коментира министърът. "Това, което сме го казвали няколко пъти и го потвърждаваме, е че няма цялата тежест да се понесе само от вдигането на цената на тока, т.е. само от домакинствата. Този фонд за подпомагане на енергийно бедните е необходим да се структурира. Това едва ли ще стане до 1 октомври. Като има постепенно плавно увеличаване цената на тока, ще се задейства и този фонд. Ако не от 1 октомври, може би от 1 януари. Това ще бъде една от стъпките и в дългосрочен план стъпките ще идват една по една", допълни Щонов.

Той обаче не даде подробности за работата на този фонд за енергийно бедни и начина на набирането на пари в него и отпускането за нуждаещите се.

В момента социално слабите имат право на месечни помощи от 65.72 лв. за отопление през зимата като сумата е същата като миналата зима. Парите се отпускат от социалното министерство, което вече обяви, че при повишение на цената на тока със същия процент ще се актуализират и енергийните помощи. Според анализ на Световната банка от миналата година, през последните години е намалял както размерът на помощите за отопление, така и броят на хората, които получават такива. Финансовата институция, както и Европейската комисия още преди година препоръчаха да се разшири обхватът на подпомагане за енергийно бедните вместо да се намаляват или задържат цените на тока за всички.

Все още обаче не са взети никакви мерки в тази насока.

Щонов участва в четвъртък в церемония по случай завършването на първия етап от изграждането на инфраструктурата на Икономическа зона София-Божурище и коментира, че успешното реализиране на проекти там ще привлече и нови инвеститори.

"За нас е много важно да успеем да стабилизираме и икономиката, и енергетиката, за да върнем доверието на инвеститорите, да направим бизнес средата предвидима и за тях, и за българските предприемачи", коментира министърът.

Според него индустриалните зони дават отлична възможност за икономическо развитие и намаляване на регионалните различия в страната чрез насърчаване на инвестициите и създаване на нови работни места.

Споделяне

Още по темата

Още от България