Догодина продават 7 електроразпределителни дружества и 20 топлофикации

Според одобрената от правителството програма за приватизация за 2002 г. Агенцията за приватизация догодина може да раздържави 7 електроразпределителни дружества, 20 топлофикации и 7 топло-електрически централи.

Вицепремиерът Николай Василев заяви, че се очаква в консолидирания държавен бюджет от касова приватизация догодина да постъпят 618 523 хиляди лева. В приложенията на програмата пише, че от продажбата на дружества от отрасъл "Съобщения" през третото тримесечие на следващата година се очаква да постъпят 200 милиона лева. От приватизацията на дружества от енергетиката са планирани парични постъпления за 51 милиона лева.

Догодина се очаква да се сключат 349 приватизационни сделки, от които 238 са продажби на мажоритарни дялове и пакети от акции. Заложено е да се сключат 21 продажби на миноритарни пакети и 90 сделки с обособени части. Следващата година няма да се раздържавяват дружествата, които преди около месец Министерският съвет включи в специален списък.

Очакваните приходи от приватизационни сделки догодина са 748,5 милиона лева във всички видове платежни средства. За изпълнение на програмата за приватизация е предвидено да бъдат изразходвани 25 милиона лева. С тези пари ще се подготвят приватизационните оценки и правни анализи за дружествата. В тази сума са включени и възнагражденията за привлечените по дадени приватизационни сделки консултанти.

През 2002 г. ще се запазят ограниченията за продажба на дружества, които са част от националната инфраструктура и предприятията, чиято дейност се регламентира от специални закон. Догодина няма да се приватизират АЕЦ "Козлодуй", дружества от електропреносната система и Централното диспечерско управление, преноса на природен газ, транспортната инфраструктура, специализираните болници с национално значение, териториалния кадастър, геодезията, геозащитата, водоснабдяването и канализацията. Няма да се раздържавят свободните безмитни зони и обекти в системата на образованието и научното обслужване.

Българската телекомуникационна компания ще се продава след одобрение на правителството и парламента. Кабинетът ще трябва да одобри решенията за приватизация на "Бояна филм" ЕАД в София, "Булгартабак холдинг", Вазовските машиностроителни заводи в Сопот, параходствата "Българско речно плаване" и "Български морски флот", "Слънчев бряг" ЕАД.

По този ред ще се продават ТЕЦ "Марица Изток - 3", обособена част от НЕК, както и ТЕЦ-овете "Марица Изток - 2", "Варна", "Бобов дол" и "Марица 3".

В списъка са включени и седем електроразпределителни дружества. Това са "Електроразпределение - Столично", "Електроразпределение - София област", "Електроразпределение - Плевен", "Електроразпределение - Стара Загора", "Електроразпределение - Горна Оряховица", "Електроразпределение - Варна" и "Електроразпределение - Пловдив".

В документа е посочено, че могат да се раздържавят 20 топлофикационни дружества. Те са в Перник, Габрово, Искрец, Плевен, Велико Търново, Варна, Сливен, Казанлък, Разград, Враца, Пловдив, Лозница, Ямбол, Ловеч, Правец, Самоков, Русе, Шумен и Бургас.

Споделяне

Още от Бизнес

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?