Догодина Русия разполага новия зенитен комплекс С-350 "Витяз"

Догодина Русия разполага новия зенитен комплекс С-350 "Витяз"

През 2019 г. Русия ще въведе на въоръжение ново поколение зенитен ракетен комплекс със среден обсег С-350 "Витяз". Ройтерс отбелязва, че това е дълго планирана стъпка за замяна на остарелите системи за противовъздушна отбрана С-300.

Руското министерство на отбраната обяви също, че през 2018 г. военните са разположили комплекси "Панцир-С" и С-400 на полуостров Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., а също в района на Арктика, в руския анклав Калининград на Балтийско море и в Хабаровския край в най-източната част на страната.

В последните години Русия демонстрира военна мощ в чужбина, а намесата ѝ в сирийския конфликт и в Украйна влоши отношенията ѝ със Запада.

В сряда руският президент Владимир Путин обяви, че през 2019 г. руските въоръжени сили ще разположат първия си полк, въоръжен с хиперзвуковата ракетна система "Авангард", което означава, че страната му вече има нов тип стратегическо оръжие.

През март Кремъл съобщи, че в рамките на следващите пет години Русия ще сведе бюджета си за отбрана до по-малко от 3% от БВП, припомня агенция Ройтерс, цитирана от БТА.  

Същевременно японската агенция Киодо съобщи, че Русия планира до края на 2020 г. да приключи създаването на единна система за отбрана, която да обхваща всичките Курилски острови, гарантирайки защитата на стратегически важното Охотско море.

Според Киодо, която се позова на документ на руските въоръжени сили, с който разполага, се предвижда по-специално да бъде увеличен броят на бреговите ракетни комплекси "Бал" и "Бастион", разположени на архипелага. Освен това материалите сочат, че Русия смята да развива инфраструктурата на летищата за патрулни самолети за борба с подводници и на пристанищата за големи кораби на остров Парамушир.

Киодо свързва действията на Русия със засилването на американското военно присъствие в региона, причина за което пък е нарастващата заплаха от страна на Северна Корея, отбелязва ТАСС.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?