Левицата предупреди, от ГЕРБ опонираха слабо

Догодина ще останем без фискален резерв, Сребърният фонд ще бъде похарчен

Догодина ще останем без фискален резерв, Сребърният фонд ще бъде похарчен

От началото на следващата година страната няма да разполага с фискален резерв, предупреди по БНР бившият финансов министър в предишното правителство Пламен Орешарски. Той изрази опасенията на левицата, че парите от Сребърния фонд ще отидат изцяло за покриване на външен дълг.

Орешарски не е първият, който изказва тревога от стопяването на фискалния резерв, който към момента е малко над 4 млрд. лв., и от законовите проектопромени, които предвиждат парите от фонда за стабилност на пенсионната система, наричан още Сребърен фонд, да могат да се инвестират в български или чужди държавни ценни книжа, за да може да се осигури по-високата им доходност. Във фонда има около 1.7 млрд. лв., а подозренията са, че на практика финансовият министър и правителството ще ги вложат за покриване на крупно плащане по външния дълг в началото на следващата година и финансиране на бюджетния дефицит.

"Аз предупреждавам от началото на 2010 г., че правителството с огромно удоволствие харчи спестени от три предишни правителства фискални резерви", каза пред националното радио Орешарски.

"Фискалните резерви са необходими за гладкото функциониране на монетарния режим. Тенденцията е след една година да нямаме никакъв фискален резерв, което връща страната ни в периода непосредствено след 1997 г., когато стартирахме от нулев фискален резерв и с много усилия той беше достигнал прилични равнища", отбеляза Орешарски.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) не опонира на думите на Орешарски, дори потвърди, че един от вариантите е средства от Сребърния фонд да отидат за плащания по външния дълг.

"При всички случаи трябва да се търси заем, дали той да бъде вътрешен или външен и вътрешен, дали в него ще участват частично парите на Сребърния фонд, при всички случаи, трябва да се мисли в тази посока", отбеляза тя пред БНР.

"Господин Орешарски беше прав, че фискалният резерв е важен буфер. Не бива да смятаме, че цел на промяната в Закона за Сребърния фонд е неговото използване за плащане на външния дълг изцяло. Всичките 1.7 млрд., които са във фонда, използвани за изплащане на външния дълг, не е най-доброто решение за страната ни", каза Стоянова.

"Тези пари трябва да се използват за възможности за по-голяма доходност, която може фондът да получи" продължи председателят на бюджетната комисия. След което заключи, че "смисълът е парите там да растат, а не да намаляват. Трябва да се търсят различни източници за финансиране по погасяване на дълга".

Менда Стоянова призна, че страната ни има нужда от заем, за да погаси падежа по еврооблигациите, емитирани по време на правителството на Симеон Сакскобургготски при трансформацията на дълга. Падежът е през януари догодина и тогава трябва да бъдат платени около 1.3 млрд. лв. главница и лихви.

Пламен Орешарски заяви, че думите на Стоянова за него потвърждават опасността, че със Сребърния фонд ще се изплати изцяло този дълг.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?