Догодина София с рекорден бюджет за чистота при същата такса смет

Догодина София с рекорден бюджет за чистота при същата такса смет

Рекорден бюджет за чистота в София през 2019 г. при запазване на размера на таксата за смет, предвижда Столичната община. Това стана ясно от думите на заместник-кмета по финансите Дончо Барбалов на брифинг в понеделник.

"За гражданите такса смет се запазва на 1,6 промила върху данъчната оценка на жилищата, а за бизнеса – 10 промила върху отчетната стойност на имотите", заяви той и припомни, че фирмите могат да плащат такса битови отпадъци и според количеството генериран отпадък. През 2018 г. общо над 6700 фирми в София са се възползвали от тази възможност.

За следващата година са предвидени с 22 млн. лв. повече за чистотата, уточни заместник-кметът по екологията Йоана Христова.

Планираните за чистота средства са близо 206 млн. лв., което е 12 процента ръст спрямо сегашната година. Предвидено е за поредна година да се увеличи събирането на едрогабаритни отпадъци - стари дограми, стари врати, мебели, посочи Христова. Само за това са предвидени с 1.5 млн. лв. повече средства като целта е тези отпадъци да не изгарят нерегламентирано и така да се запрашава въздуха в столицата. Чистотата му е един от сериозните проблеми, заради който България бе осъдена от Брюксел и има срок от два месеца да докажа, че предприема мерки за решаването му. В противен случай отново ще заведе дело срещу София – този път с искане за санкции.

За събиране на битовите отпадъци и сметоизвозване са заложени 63 млн. лв.

Планирани са 7.6 млн. лв. повече за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване.

Удвоява се миенето на улиците и се увеличава делът на машинното метене за сметка на ръчното, каза Христова. Улиците на масовия градски транспорт ще се чистят само машинно. Девет пъти ще бъде увеличено машинното метене и на тротоари и на велоалеи, допълни Христова.

Увеличават се средствата и за нови цветни площи, по-добро поддържане на зелените пространства и възстановените междублокови пространства. Парите, предвидени за следващата година, са 21.6 млн. лв. Акцентът ще е работа в по-крайните квартали. През зимата общината ще се стреми да поддържа по-добре вътрешнокварталните улици.

Планираното увеличение на средствата за тази дейност ще е 5.3 млн. лв., като включва и по-голяма интензивност на поддръжката и на общинските и републиканските пътища извън урбанизираната част на общината.

Отделят се 55 млн. лв. за проучване, проектиране, изграждане, поддръжка и експлоатация на инсталациите и съоръженията за третиране на битови отпадъци, рециклирането и оползотворяването. Те са с 26 процента повече от средствата, заложени през 2018 г., като се увеличават над половин милион лева средствата за транспортиране и оползотворяване на RDF-гориво, каза още Христова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?