Министър Таня Андреева хвърли изненадващо:

Догодина тръгва вторият стълб на здравното осигуряване

Шефът на НЗОК в недоумение: Не е говорено с мен, в този вид идеята крие огромен риск

Министър Таня Андреева с шефа на "Пирогов" доц. Милан Стоянов. Сн. БГНЕС

Втори стълб на здравното осигуряване в България от следващата година обмисля да въведе здравното министерство, обяви изненадващо министър Таня Андреева пред журналисти в четвъртък при посещението си в "Пирогов".

Тя поясни, че идеята е в новооткритите фондове да постъпват 2% от здравните вноски, а другите 6% от сегашната осемпроцентна вноска да отиват в НЗОК.

Според предвидените промени в модела на здравното осигуряване се предвижда болниците да сключват договори с новите здравни фондове за покриване на основните дейности, а здравната каса само да осъществява надзор и да доплаща останалите дейности.

Министър Андреева каза още, че от обсъжданите няколко варианта за спасителни мерки в здравното осигуряване, този е най-вероятно да бъде реализиран. По думите ѝ, това ще доведе до повече контрол и защитеност за пациентите.

Концепцията все още е в работен етап, но по въпроса са водени разговори с премиера Орешарски и екип от експерти, добави още здравният министър.

Ако всичко върви по план, министерството се надява реформата да бъде осъществена най-късно до септември 2014 г.

Досега многократно през годините бе дискутирана необходимостта да се въведат повече от една здравни каси по модел на допълнителните осигурителни фондове, но не бе направена крачка напред от етапа на идеите.

И сега министър Андреева не даде повече подробности за идеята - например колко ще са фондовете, как ще избират с кои болници да сключват договори и на какъв принцип, какъв пакет дейности ще покриват.

Казаното "на крак" от здравния министър за въвеждането на дългоочаквания втори стълб в здравното осигуряване бе прието сдържано от управителя на НЗОК Румяна Тодорова.

"Идеята за промяна в здравно-осигурителния модел не е обсъждана с мен", каза тя пред журналисти в парламента след заседанието на здравната комисия.

Тодорова зададе риторичния въпрос кой ще накара даден фонд да сключи договор с болница, на чиято територия има значителен брой здравно неосигурени лица.

По думите на управителя на НЗОК такова действие би било огромен риск за цялата здравна система. Според нея въвеждането на подобен втори стълб в здравното осигуряване би трябвало да бъде предхождано от значителни нормативни промени.

Не е ясно как ще се осъществява и обменя информацията между здравната каса и фондовете, допълни Тодорова. Според нея, най-добре е като начало подобни здравни фондове да покрият медицинските изделия и иновативните дейности, а не болничната помощ.

Не на последно място трябва да бъде изготвена и влязла в сила национална здравна карта, която да очертае потребностите от различни видове болници в районите в страната, отбеляза тя.

На заседанието на здравната комисия д-р Тодорова очерта колко тежко е положението с плащането на болничната дейност. Към момента НЗОК е в състояние да плати само 65% от дейността на здравните заведения.

Предвидените пари за тазгодишния бюджет на НЗОК са 1.190 млрд. лв. плюс още 62 млн. лв. за медицински изделия. Изплатените на болниците средства надхвърлят предвидените за касата с около 43 млн. лв. и възлизат на 1.233 млрд. лв.

Управителят на НЗОК изтъкна още, че за болничното лечение на онкоболни касата е броила 107 млн. лв. при заложени в бюджета 90 млн. лв.

При разблокирането на резерва на касата през миналия месец бяха заделени 23 млн. лв., с които НЗОК покри дефицитите на лечебните заведения, натрупани през август.

Така от отворения резерв останаха 246 млн. лв., с които да се заплаща дейността на болниците за непредвидените в бюджета последни два месеца от годината. Тези пари обаче няма да са достатъчни да покрият изцяло недостига в болничните бюджети.

Прогнозата за дефицит в болничната помощ към 1 януари догодина е 137 млн. лв.

Друг проблем, на който Тодорова наблегна, бе преразходът на средства за медицински изделия. По това перо НЗОК е назад със 7 млн. лв. Институцията е обект на постоянни обвинения особено от страна на родители и родителски организации, че не осигурява на деца в тежки състояния необходимите медицински изделия.

Родилките без здравна осигуровка са причинили преразход в акушерската помощ в размер на 3.4 млн. лв.

От изслушването на Тодорова стана ясно още, че ваксините ще продължат да се водят към касата и няма да бъдат върнати като ангажимент на здравното министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?