Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Договарят се заеми от САЩ и ЕБВР за газохранилището ни

Борисов: Като дойде корабът в Александруполис, ще стовари газа в Чирен

12 коментара
Договарят се заеми от САЩ и ЕБВР за газохранилището ни

Държавният газов оператор "Булгартрансгаз" преговаря с Международната финансова корпорация на САЩ (структура към Световната банка), с Европейската банка за възстановяване и развитие и с американски инвестиционен фонд за осигуряване на над 500 млн. лв. финансиране за разширението на газохранилището в Чирен. Това докладва изпълнителният директор на компанията Владимир Малинов на премиера Бойко Борисов, който в петък провери как върви изпълнението на проекта за удвояване на капацитета дза съхранение и добив на природен газ от въведеното през 1970-те години в експлоатация газохранилище. Преди това той нагледа и строежа на едната от компресорните станции за продължението на газопровода "Турски поток" през българска територия до Сърбия.

Борисов допълни, че е напълно реалистично да получим финансиране за разширението на газохранилището и от инициативата "Три морета", в чийто фонд България се включи с 40 млн. лв. "Ще го ползваме него (газохранилището), защото за всички газопроводи е най-важното лятото, като е евтина газта, да вкараме повече в хранилищата и нашите компании могат да си напазаруват от всякъде", обясни Борисов по време на живото излъчване във Фейсбук на визитата му в Чирен.

"Не само българските, всички компании в региона ще могат да го ползват", добави Малинов и каза, че гръцкият газов оператор ДЕПА е съхранявал количества в Чирен. В региона няма много газохранилища, обясни газовият шеф смисъла от вдигането на капацитета на газохранилището от сегашните 550 млн. куб. м на 1.1 млрд. куб. м.

"Максимум бързо – догодина, февруари-март да приключим с подготвителните работи", нареди Борисов, след като му бе обяснено, че в момента се анализират данните от проведените 3D сеизмични проучвания върху площта на Чиренската структура. Резултатите ще са готови до края на 2020 г. За 3D проучванията е предоставено безвъзмездно финансиране от ЕК за 3.9 млн. евро, което е половината от общата стойност на проучването, извършено от полската фирма "Геофизика Торун".

Малинов каза, че догодина ще започне проектирането на новите осем сондажа за съхранение на газа, чието място вече е избрано.

Стратегическо утвърждаване

С този проект и с "Балкански поток" ще се утвърдим като стратегически газоразпределителен център в региона, заяви още министър-председателят.

Проектът е в неразривна синергия с терминала за втечнен газ в Александруполис, обясни Малинов за проекта, в който неговата компания придоби 20 на сто и чиято реализация се очаква да започне през следващата година.

"Абе, направо, като дойде корабът на Александруполис, ще се стовари реално в Чирен", описа ситуацията премиерът.

"Инвестицията ще се възвърне от таксите, които фирмите ще плащат за съхранението на горивото", коментира министър-председателят. Той разгледа съоръжението и обърна специално внимание на компресорите, първите от които са инсталирани през 1970-те години, а други – през 1980-те години. "Вярно са служили", констатира той.

Преди посещението си в газохранилището Борисов посети площадката на строящата се компресорна станция (КС) "Расово", която е част от руския газопровод "Турски поток", който у нас се нарича "Балкански" и се строи с теглени от "Булгартрансгаз" заеми. Там той продължи с мантрата за газовата диверсификация, като се опита да пришие към разнообразяването на газовите доставки съоръжението, което според САЩ застрашава енергийната сигурност на ЕС, тъй като прави континента още по-зависим от руски газ. Според сегашния план, по газопровода ще тече само руски газ. От него 3 млрд. куб. м годишно ще са за нашата страна, а около 10 млрд. куб. м ще отиват за Сърбия. Изходният капацитет към Сърбия е 12.7 млрд. куб. м, от които все още има свободни обеми, но никой търговец не проявява интерес към тях.

Строи се и втора компресорна "Нова Провадия" за поддържане на налягането по трасето на "Балкански поток".

На 27 ноември се чака оборудването на "Нова Провадия", каза изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов на премиера. Той обясни, че за компресорните станции, общо с модернизацията на част от прилежащата на газопровода инфраструктура на държавния газов оператор, са вложени 360 млн. лв.

Абсолютно модернизирани и реверсивни

"Газопреносната ни система е абсолютно модернизирана и реверсивна, с най-добрите компресори, така че можем във всички посоки да транспортираме газ – от Юг на Север, от изток на Запад, от нашия терминал в Александруполис (който още е проект с участието на "Булгартрансгаз" в капитала с 20%). Направили сме инвестиция в компресори за 360 млн. лв. и виждате каква огромна площадка, като по този начин имаме не само диверсификация - и най-важното, даваме възможност на българския бизнес и потребители да може на най-ниска цена, от където пожелае да им се доставя газ и да се транспортира", заяви Борисов, за отразяване на чиито обиколки с джипа медиите вече не са информирани предварително, за да могат да задават въпроси.

"Изграждането на "Балкански поток" цели повишаване сигурността на доставки на природен газ от различни източници, засилване на конкуренцията и прозрачността на пазара с природен газ, което от своя страна да окаже позитивен ефект върху потребителите на природен газ", заявиха по-късно от правителствената пресслужба.

Остава неясно как ще бъде постигнат този ефект при положение, че "Балкански поток" е транзитен газопровод и нито предприятията, нито битовите потребители имат достъп до неговата суровина.

Според правителството "като ключов проект за пазарната интеграция, "Балкански поток" ще допринесе за гарантиране на доставките на природен газ за страната и за региона, като същевременно ще допринесе за създаването реални условия за диверсификация на източниците и маршрутите и възможност за пренос на допълнителни количества природен газ за и през България".

Диверсификация, но газът пак руски

Реално към момента са договорени само количества руски газ по "Балкански поток". "Булгартрансгаз" (БТГ) сключи още преди старта на строежа на газопровода от турската до гръцката граница договори за резервиране на капацитет с "Газпром" и швейцарската МЕТ, която обаче също е под контрола на руския газов монополист. Всъщност трите милиарда за България са ония, които години наред страната ни получаваше по Трансбалканския газопровод през Украйна и Румъния, но от 1 януари 2020 г. "Газпром" спря да използва трасето през Украйна, която от години Москва се опитва да заобиколи.

Сега Малинов обясни, че при 38 млн. куб. м дневен капацитет на изграждащото се съоръжение, 8 млн. куб. м са достъпни за други транзитьори. По думите му тези обеми могат да бъдат използвани за пренос на суровина от терминалите за регазицикация на втечнен газ в Гърция – действащия в Ревитуса, и бъдещия в Александруполис.

Борисов бързо изчисли, че тъй като по забавената газова връзка с Гърция са свободни около 1.5 млрд. куб. м или малко под половината ѝ годишен капацитет, БТГ ще може да го използва, за да допълни "Балкански поток".

По време на визитата на Борисов стана ясно, че се очаква през декември да приключат строително-монтажните работи на площадката на КС "Расово". За 15 декември е предвидено и приключване на строежа на цялата линейна част на 474-километровия газопровод през българска територия.

"Линейната фаза на проекта също е в напреднала фаза на изграждане. Сама по себе си тя представлява истинско инженерно предизвикателство предвид тежката геология на места и трасето, което пресича множество естествени препятствия като реки, канали, дерета, автомобилни пътища, ж.п. линии и друга техническа инфраструктура. Изпълнението на проекта не спря дори по времето на извънредното положение заради пандемията от Covid-19, като се работи при спазване на противоепидемични мерки", посочиха от пресслужбата на Министерския съвет по-късно.

Тя съобщи още, че най-важните находки при археологическите разкопки по трасето на "Балкански поток" ще бъдат представени с изложба в Националния археологически музей в София.

От правителствената служба отново посочиха, че "реализацията на проекта е от съществено значение за утвърждаването на страната ни като водещ търговски разпределителен център в региона и Европейския съюз като цяло".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

12 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Roko
  #12

  ................която е част от руския газопровод Турски поток, който у нас се нарича Балкански !!!! Дано не го прочетат американците.

 2. Roko
  #11

  Разширението на хранилището в Чирен е сложна комплексна инжинерна задача и ако наистина се осъществи по този начин какво би се получило? Ще дам един пример с пътен участък от нашата пътна инфрастуктура. Не вярвам някой да не е пътувал за гр Враца. В района на гр. Ботевград има един участък от пътя, който от еднолентов става четирилентов и след 2-3 км пак еднолентов. Вие сами знаете какво се получава и каква е ползата от четирилентовия път ( освен някои екзотики ) Та това ще е ползата от разширениети на газохранилището. Докато не спрем да работим на парче родната енергетика ще бъда на това дереже.

 3. Един препатил
  #10

  С всички тези лакърдии Бойко Борисов признава, че "Турски поток" през България е пълен провал. След като глътка 5 млрд.лв.той не може да се изплати поради липса на достатъчни количества природен газ за транзит и Борисов е принуден да ни залъгва с легенди и митове.

 4. Коментарът е изтрит в 09:26 на 21 ноември 2020 от автора.
  #9
 5. dimitardi100
  #8

  Браво ! Това е полезно за България .

 6. Отбелязвам
  #7
  Отговор на коментар #3

  На първо време мутрата и учителката по руски - като Мусолини и Клара Петачи - много ще е справедливо!

 7. Мони Монев Тиранофоб
  #6

  ВЕРВАЙТЕ мУУУУУУУУ...
  Vasko Nachev

  С днешното си посещение на изграждащия се Балкански поток,

  компресорна станция Расово и газохранилището в Чирен

  премиерът Борисов изрече серия от неистини:

  1. Балкански поток щял да осигури диверсификация на българския бизнес, относно доставки на природен газ.
  (Балкански поток е транзитен газопровод, по който ще се транзитира газ посока Сърбия и Унгария.)

  2. С "Балкански поток" и газов хъб "Балкан" се осигурява така нужната ни диверсификация.
  (Количествата

 8. Антон
  #5

  Езвенетеее!...ако похваля нашия многоуважаван Премиер, че е съвършен толуп, дали ще ме изтрият с гумичката? А как се пише - "толуп" или "тулуп"? ...'Щото, вчера се възхитих на Соломоновите острови, че само те не са ни показали среден пръст - след онез мискини, македонците - и им цитирах нашия многоуважаван Премиер "Дейба..." и т.н. и, ме тръкнаха...

 9. dancho
  #4

  Борисовата логика да се свърже "безопасността" на Чирен с Трите морета вероятно е, че при едни руски бомбардировки Чирен няма да пострада

 10. асен
  #3

  лъжливата мутра и бандата му на въжето!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.