Договорът на швейцарска компания за "Южен поток" продължава да действа

Договорът на швейцарска компания за "Южен поток" продължава да действа

Договорът на швейцарската компания Олсийс (Allseas) с дъщерната компания на руския газов гигант Газпром - Саут стрийм транспорт (South Stream Transport B.V.) за изграждане на втора линия на газопровода "Южнен поток" не е прекратен и продължава да действа. Това съобщиха от пресслужбата на Олсийс в сряда, цитирани от руската агенция ТАСС.

Швейцарската компания засега не знае дали този договор ще може да се използва за изграждането на газопровода "Турски поток".

Договорът за "Южен поток" не е прекратен, но не знаем дали ще може да бъде продължен в бъдеще. Не знаем дали ще можем да участваме в Турски поток, посочиха от компанията.

Миналата година Саут стрийм транспорт сключи договори за изграждане на втора тръба от морския участък на Южен поток с швейцарската компания Олсийс - за дълбоководните трасета - и с италианската Саипем (Saipem) - за осигуряване на строителните дейности. Според договора Олсийс трябваше да положи по морското дъно близо 900 километра тръбопровод.

На 9 юли Саут стрийм транспорт информира Саипем, че разваля договора за строителството на първа линия на морския участък от "Южен поток".

През декември миналата година Газпром и турската компания Боташ подписаха меморандум за разбирателство за строителството на морски газопровод от Русия до Турция през Черно море с мощност 63 милиарда кубически метра годишно, от които 50 милиарда кубически метра ще се доставят на новия газов разпределителен център на турско-гръцката граница.

Турски поток ще бъде алтернатива на проекта Южен поток, който Русия реши да прекрати през декември миналата година. Трасето на Турски поток по дъното на Черно море в по-голямата си част ще съвпада със съгласуваното по-рано трасе на Южен поток.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес