Договорът на ВМЗ Сопот със сръбска фирма за 10 млн. долара е в прокуратурата

Петър Църногороски взел 15 млн. долара аванс и не доставя нищо повече от 3 години

Договорът на ВМЗ Сопот със сръбска фирма за 10 млн. долара е в прокуратурата

Документацията по договора на ВМЗ Сопот със сръбска фирма от август 2018 г., по който е платено, но не са правени доставки, е изпратена в ДАНС и вече е в прокуратурата. Това съобщи министърът на икономиката Кирил Петков в четвъртък по време на заседанието на временната парламентарна комисия по ревизията на управлението на Бойко Борисов, предаде БТА.

Председателят на комисията Мая Манолова съобщи, че по договора ВМЗ авансово е превело 10.2 млн. долара. Било е предвидено след 60 дни да бъде получена продукция, но вече трета година това не се случва, а информацията по сделката е засекретена.

Разплащането е станало по нареждане на ниво министър на икономиката или председател на Министерския съвет и ставало дума за такса "спокойствие" с публични пари в посока Сърбия, каза Манолова, като цитира публикации в медиите.

В края на август лидерът на АБВ Румен Петков обяви на пресконференция, че е попитал министъра на икономиката за сделките на ВМЗ Сопот и "Кинтекс" със сръбския гражданин Петър Църногорски. Сделката на ВМЗ Сопот е за доставка на определени суровини, за което са платени авансово 10 млн. долара още през 2018 г., но и до днес нищо не е получено. Отделно сърбинът има и втора сделка с "Кинтекс" за 5 милиона долара, които Църногороски също е получил авансово без да изпълни задълженията си, твърди Румен Петков.

Сделката със сърбина

Министърът на икономиката разказа за предприетите от ведомството му действия по сделката на ВМЗ Сопот. Бяхме информирани, че има риск за парите, които са платени, но стока няма, каза Кирил Петков. Той съобщи, че е посетил дружеството, за да се информира на място.

Петков е изисквал пълен доклад за това какво се случва по сделката, за да има сигурност, че интересите на ВМЗ са защитени. Напомни, че дружеството е към Държавната консолидационна компания и като министър, той има възможност само за индиректен контрол.

Кирил Петков каза, че именно по тази причина е било предложено в борда на ВМЗ да има двама прокуристи, които да проверят случая и да предоставят независима информация. Това обаче не е било одобрено с аргумента, че решението трябва да се вземе от ДКК като директен собственик на дружеството.

От ДКК било посочено, че не виждат проблем с назначаването на прокуристи, но на следващо заседание на борда отново това не е било гласувано.

Министърът съобщи, че е имало повторно посещение в дружеството. Тогава ни показаха финансови отчети, където първото тримесечие ВМЗ е позитивно, а второто тримесечие, откакто е новият борд, има загуба от 6 млн.лв., и ние решихме, че ще махнем нашето доверие от този борд, каза министърът.

Смяната на директорския борд

Във ВМЗ Сопот имаше напрежение между новото ръководство, назначено в последните дни на правителството на ГЕРБ, и изпълнителния директор на дружеството Иван Гецов. Министърът на икономиката Кирил Петков ги призова да подадат оставка, но те отказаха и в момента тече нов конкурс за смяната им.

Ние като принципал сме направили нужното, за да защитим интереса на работещите във ВМЗ и на България, но за мен е много по-важно да има прозрачен конкурс за назначаване на новия борд и предприятието да продължи да работи максимално добре, заяви Кирил Петков. Той повтори, че през следващите месеци дружеството, което сега е под шапката на Държавната консолидационна компания, трябва да премине директно към Министерството на икономиката.

Моята надежда е, че другата седмица вече ще сме в контрола на ДКК, което ще ни даде и още по-експедитивно действие за ВМЗ, заяви Кирил Петков.

Той даде висока оценка за работата на ВМЗ Сопот като цяло. Има страхотна техника и оборудване вътре и голямата опасност за мен е да имаме типичния за българския преход вариант - фирми на входа и на изхода. Не знам дали е така, но ако има такъв риск, то има един страхотен държавен актив, който ще работи за някой друг, заяви Петков.

По тази причина новият конкурс е наложителен, като трябва да е прозрачен, с най-големите специалисти, за да има сигурност, че държава има независим борд в дружеството, каза Кирил Петков.

Манолова съобщи, че ще се поиска информация по темата от дружеството и на следващо заседание на комисията проблемите отново ще бъдат обсъдени.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?