Договорът за добросъседство с Македония може и да не се случи

Скопие бави отговор за спорния въпрос за малцинствата

Външният министър Никола Попоски

Македония бави отговора си дали е готова да подпише предложения от България договор за добросъседство, като според дипломатически източници е възможно въобще да не се стигне до подписването му.

 

Към момента остава спорен въпросът за малцинствата, като София настоява Скопие да приеме ненамеса във вътрешните работи по отношение на "етническите македонци".

 

Според чл. 49 от конституцията на Македония страната "се грижи за македонските малцинства в съседните държави". София иска Скопие да се съгласи с ненамеса във вътрешните ѝ работи по отношение на гражданите без македонски паспорти, които Скопие разглежда като "етнически" македонци.

 

Вече цял месец от Скопие няма официален отговор. В момента там тече кампания за местните избори, като според наблюдатели не се изключват предсрочни парламентарни избори.

 

Има вариант Македония да се откаже като цяло от подписването на договор с България при различно развитие на евроатлантическата перспектива на страната.

 

В местните медии на няколко пъти се появиха и коментари, че подобен договор е ненужен. Според македонски анализатори с договора не може да се спре говорът на омраза, при положение че не може да се контролират медиите. Освен това можело Македония да се откаже от правото да защитава правата и статута на етническите македонци. Подобни задължения обаче не се поемали от България. Външният министър Никола Попоски пък обяви, че добросъседските отношения не зависят от формалните договори.

 

След в първите три години от мандата си като правителството на Борисов поддържаше евроинтеграцията на Македония, в решителния за нея момент отказа подкрепа за начало на преговорите за членство в ЕС.

 

Официално на Македония бяха поставени три условия: подписването на споразумение за добросъседски отношения и сътрудничество, изграждане на съвместни работни групи за укрепване на отношенията в ключови области и създаване на Съвет на високо равнище под формата на годишни междуправителствени заседания.

 

Идеята на България е договорът за добросъседство да стъпи на съвместната декларация от 1999 година, подписана от Иван Костов и Любчо Георгиевски.

 

Външното министерство месеци наред работи и по доклад за отношението на България към съседните страни, който бе представен от Николай Младенов с понятия като "червени линии" и трябваше да мине през парламента. Според министерството това трябваше да стане до края на миналата година, но не се случи.

 

Такъв доклад не може да бъде приет без действащ парламент, а източници от МВнР са на мнение, че вероятно работата по-подобен документ вероятно ще започне наново, тъй като документът трябва да отрази политиката на следващото управление.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?