Договорът за добросъседство с Македония най-накрая ще бъде одобрен

Даниел Митов обеща на Скопие помощ заради имигрантския наплив

Даниел Митов Снимка: МВнР

В скоро време се очаква ще бъде одобрен окончателният вариант на договора за добросъседство между България и Македония, обяви външният ни министър Даниел Митов в Скопие. Той обаче отново не уточни конкретен срок, в който това ще стане.

В македонската столица Митов се срещна с колегите си от Македония и Албания – Никола Попоски и Дитмир Бушати.

България вече от години настоява за подписването на договор за добросъседство, но досега не среща разбиране от македонска страна. Нееднократно и в миналото София е обявявала, че е близо до подписването на договора, но това така и не става. България дори постави подписването на договора като условие, за да подкрепи присъединяването на Македония към ЕС, но Скопие продължава да протака преговорите.

Митов съобщи в Скопие, че България ще помогне за привличането на финансови средства от Европейския съюз за справянето с бежанския натиск в Македония.

"При нас също има хиляди бежанци и ние сме част от разговора как солидарността на ЕС да се прояви на практика. Ние сме една от първите държави, които поемат бежанци. Те не са малко и не мога да се съглася с твърдението, че бежанците не са третирани добре от граничните полицаи или в бежанските центрове в България. Това е по-скоро в сферата на спекулациите“, коментира Митов.

Заради лошото отношение към имигрантите България търпи критики от ООН и правозащитни организации, но официално София отхвърля всички обвинения за насилие и издевателства срещу бежанци, въпреки че част от тях са придружени и от видео кадри.

Скопие очаква помощ от ЕС и България за имигрантите

"Проблемът с бeжанците засяга всички и трябва да се търси сътрудничество и общи усилия за справяне с него", заяви от своя страна Попоски.

По думите му напливът е огромен и е необходимо сътрудничество и на двустранно ниво с България и на ниво ЕС.

От седмици насам хиляди имигранти преминават от Гърция в Македония, като крайната им цел са по-проспериращите страни в ЕС.

"Проблемът с бежанците не може да се реши самостоятелно, необходимо е сътрудничество на всички в Европа за справяне с бежанския натиск. Македония търси сътрудничество със страните в Централна и Западна Европа, където тези мигранти са се насочили и където искат да завършат своя път. Македония и България са държави, които имат общи граници и обща съдба и трябва да си помагаме“, каза още Попоски, цитиран от "Фокус".

"Без съгласуваност и общи усилия няма да решим този проблем“, добави той.

България подкрепя евроинтеграцията на Македония

Митов коментира още, че ЕС няма никога да бъде напълно завършен без присъствието на страните от Западните Балкани. По думите му срещата днес между външните министри на Албания, Македония и България е знак накъде трябва да върви региона.

"Това е знак, че можем да обсъждаме и да се справяме с проблемите си сами. Регионът трябва да придобива все по-силен интеграционен облик. България категорично подкрепя европейската интеграция на Македония и на Албания", каза българският външен министър.

По думите му регионът на Западните Балкани трябва да бъде по-интегриран и по-често трябва взаимно да си сътрудничим.

"Македония има силите и възможностите да се справи с предизвикателствата, които има на пътя към ЕС и НАТО. Необходими са реформи, но смятам, че Македония ще стигне до целта, която си е поставила", каза още българският дипломат.

Попоски от своя страна също отбеляза, че България и Албания подкрепят Македония по пътя и към ЕС и НАТО.

"Тази среща доказва, че духът на добросъседство е изключително важен", каза Попоски.

Споделяне

Още по темата

Още от България