Договорът за магистрала “Тракия” влиза утре при премиера

Договорът за магистрала “Тракия” влиза утре при премиера

Договорът за концесията на автомагистрала “Тракия” ще се обсъди утре при премиера Сергей Станишев, съобщи в четвъртък министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

На срещата ще се обсъдят предложенията в доклада на експертната група, която проведе преговори с португалско-българския консорциум “Магистрала Тракия”. Според Гагаузов, не са били правени последни промени по решението на работната група.

Решението за одобрения концесионен договор ще се вземе най-вероятно на специално заседание на кабинета, поясни министърът.

Той съобщи, че не знае за отстъпки от страна на португалците, “но няма нищо лошо, ако в същото време фирмите са се разбрали”, коментира Гагаузов. Той уточни, че очаква да го уведомят, ако има промени в отношенията.

Правителството днес одобри да се увеличи капиталът на държавната фирма "Автомагистрали" ЕАД – София. Тя държи 25 на сто от акциите от дружеството “Магистрала Тракия”, определено за концесионер на отсечката от Калотина до Бургас.

Капиталът на “Автомагистрали” се вдига с непарична вноска в размер над 120,4 хил. лв. Вноската включва два имота – опорни пунктове "Осиковица" и "Ботевград", които се намират на автомагистрала "Хемус" и са предназначени за поддържане на аутобана.

Преди увеличението капиталът на дружеството е бил над 351,6 хил. лв., става над 472 хил. лв.

Правителството реши още да отпусне над 30,2 хил. лв. за собствениците на 12 имота, които са били отчуждени за строителството на автомагистрала “Марица”.  Терените са в землището на община Харманли, Хасковска област.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?