Договорът за реформиране на ЕС получи зелена светлина

Договорът за реформиране на ЕС получи зелена светлина

Лидерите на ЕС постигнаха съгласие по Договора от Лисабон, който е важна стъпка за реформиране на 27-членния блок и ще бъде официално подписан на 13 декември в португалската столица.

Споразумението беше постигнато два часа след полунощ в петък, след като по време на срещата в Лисабон бяха преодолени възраженията от страна на Полша и Италия. "Европейският съюз излезе от кризата и е готов да се справя с глобалните предизвикателства", заяви Жозе Сократиш, премиер на Португалия, която в момента е ротационен председател на съюза.

Договорът, който бе договорен след шестгодишни вътрешни преговори, трябва да замести Европейската конституция, която се оказа мъртвородена. Първият патрон в битката за вътрешни реформи бе изстрелян през февруари 2002 г., когато бе сформиран Европейски конвент начело с бившия френски президент Валери Жискар Д”Естен, който да изработи проект на евроконституцията.

Проектът бе погребан през 2005 г., когато френските и холандските гласоподаватели го отхвърлиха, а следващите две години бяха посветени на разговори как да бъде спасен.

Реформираният договор  включва създаване на нов пост на президент на ЕС и на външен министър на ЕС. Договорът трябва да бъде ратифициран от всички страни, за да влезе в сила през 2009 г., когато ще се проведат следващите избори за Европарламент.

В последните часове преговорите бяха насочени на два фронта – Италия и Полша търсеха начин да засилят политическата си тежест в съюза. След продължили 7 часа разговори, Италия получи още едно депутатско място в Европейския парламент, което изравни броят на представителите ѝ с този на Великобритания (73). В същото време председателят на Европарламента повече няма да се брои за законодател, за да се запази съществуващата обща бройка от 750 евродепутати.

Полша си осигури гаранции, че малка група от страни ще могат да забавят вземането на решения на ЕС, които не харесват, което е победа за полското правителство в навечерието на общите избори в страната. ”Получихме всичко, което искахме”, заяви полският министър-председател Ярослав Качински в петък сутринта.

По-рано Австрия постигна споразумение да запази квотите за чужди студенти, като Европейската комисия се съгласи в срок от пет години да не взема мерки срещу това. България спечели правото да изписва на кирилица общата европейска валута като "евро", а не като “еуро”.

Новият Договор от Лисабон трябва да ускори вземането на решения в разширения ЕС. Той променя системата на гласуване и ограничава националното право на вето в редица области. От документа обаче отсъстват символите на супердържава като споменаването на химн и знаме на ЕС.

Реформата на европейските институции предвижда въвеждането на поста президент на ЕС, който ще се избира от лидерите на 27-те за петгодишен период, концентриране на всички дипломатически функции в ръцете на върховен представител по външната политика, съкращаване на броя на еврокомисарите и депутатите в ЕП и въвеждане на нова система на гласуване в Съвета на ЕС.

Новият договор ще позволи да се ускори процесът на вземане на решения, така че страните от ЕС да реагират по-бързо по глобални въпроси като отбраната, енергийната сигурност, промените в климата и миграцията.

За момента всички държави от ЕС планират да ратифицират договора в своите парламенти, с изключение на Ирландия, която смята да организира референдум.

Споделяне

Още от Европа