Договорът за "Силата на Сибир-2" може и да не бъде подписан при визитата на Путин в Китай

Подписването на споразумението за "западния" маршрут за доставка на природен газ по време на визитата на руския президент Владимир Путин в Китай на 3 септември може да бъде отложено, заяви в четвъртък руският посланик в Пекин Андрей Денисов, цитиран от ТАСС.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче не изключи възможността договорът да бъде подписан. "Това никой още не знае. Сами виждате каква е ситуацията на петролните пазари, цените на газа са обвързани към петрола. Преговорите по този въпрос се водят непрестанно", каза той.

Путин заминава за Китай по покана на китайския ръководител Си Цзинпин , за да участва в отбелязването на 70-годишнината от победата над японския милитаризъм и края на Втората световна война, по време на която СССР и Китай бяха съюзници.

"Западният" маршрут, известен като "Силата на Сибир-2", предвижда доставката в Китай на 30 милиарда кубични метра газ годишно от Западен Сибир, след което не е изключено обемът да бъде увеличен до 100 милиарда.

Споразумението за рамковите условия бе подписано през май т.г.

През юли руският в. "Ведомости" съобщи, позовавайки се на правителствени източници, че подписването на договора за "Силата на Сибир-2" (известен като "Алтай") се отлага за неопределено време. Те са посочили като причина това, че ръстът на китайската икономика се забавя и страната преразглежда енергийния си баланс.

Ръстът на търсенето на газ се забавя и заради понижението в цените на петрола. В същото време втечненият газ (LNG) става по-достъпен за Китай, от Австралия, например, заради поевтиняването на петрола, коментира пред "Ведомости" Валерий Нестеров от "Сбербанк".

По данни на BP, ако потреблението на газ в Китай през 2012-2013 г. е нараствало с 12-13%, през 2014 г. ръстът е бил 8.5% и достигнал 185.5 млрд куб. м. През първата половина на 2015 г. ръстът е бил само 2%, посочва Нестеров и допълва, че при тази ситуация "Газпром" не може да получи висока цена за газовите доставки по "Силата на Сибир-2".

Китай е готов да построи по-евтин газопровод и предлага да се обяви открит конкурс, така че да могат да участват китайски компании и цената на строителството да стане прозрачна, коментира през юли председателят на Руско-китайския аналитичен център Сергей Санакоев, който отбеляза: Ако "Газпром" се откаже, Китай не бърза.

Зам.-председателят на "Газпром" Виталий Маркелов заяви през май, че Китай е предлагал да достави материални ресурси, оборудване и работна сила. Необходимост от тяхното привличане на наша територия няма, не е имало и няма да има, увери в края на юни Александър Медведев, друг висш представител на "Газпром".

Сходна ситуация се очертава и по преговорите за газопровода "Силата на Сибир", 30-годишният договор за доставка в Китай на 38 млрд. куб.м. газ годишно (износът трябва да започне през 2018-2020 г.). Това е политическо решение, което трябва да покаже на света, че Русия има нов газов пазар, обяснява Санакоев.

"Газпром" и китайската CNPC преговаряха за този проект 10 години и така не се договориха, като документът бе подписан едва след преговорите между Путин и Си Цзинпин.

Споразумението за основните условия за доставки на газ по газопровода "Силата на Сибир" бе подписано през септември 2013 г., а самият договор – осем месеца по-късно.

Така и подписването на втория договор най-вероятно ще зависи от тяхната нова среща. Както отбелязва "Комерсант", споразумението за "Силата на Сибир -2" не съдържа никакви търговски параметри.

Споделяне

Още от Бизнес