Договорът за строителство на хидровъзел "Цанков камък" бе подписан

Изпълнителният директор на НЕК Васил Атанасов, Гитмар Алута-Алтиан, генерален директор на Alpine Mayreder Bau GmbH и Михаел Шмидт, генерален директор на Verbundplan GmbH, подписаха днес в Смолян договора за строителството на хидровъзел "Цанков камък".

Хидровъзел "Цанков камък" е разположен на река Въча. Проектът предвижда изграждането на язовир "Цанков камък" с обем 111 млн.куб.м, ВЕЦ "Цанков камък" с 80 мегавата мощност и годишно производство на 185 млн.квтч електроенергия, както и подземна напорна деривация с обща дължина 540 метра. Общата стойност на целия проект се изчислява на 200 милиона евро.

Обектът се изгражда във връзка с подписан миналата година между България и Австрия меморандум за двустранно сътрудничество за изпълнение на съвместни проекти във връзка с Протокола от Киото. Двете австрийски компании Alpine Mayreder Bau GmbH и Verbundplan GmbH ще изпълнят строителните работи и инженеринговите услуги на хидроенергийния обект.

На подписването присъства и министърът на енергетиката Милко Ковачев, който определи хидровъзел "Цанков камък" не само като важна инвестиция в българската енергетика, това е като проект, който ще подобри инфраструктурата на региона и ще даде възможност за развитие на туризъм.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?