Договорено е газпромовските цени у нас да следват европейските

Подробностите ще се обсъдят през ноември, а новият контракт ще може да се отваря през две години

Договорено е газпромовските цени у нас да следват европейските

Между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт" са били подписани анекси към Договора за доставка на природен газ, които уреждат възможностите за преразглеждане на цената на внасяното у нас синьо гориво според движението на цените на границата на три европейски държави и в най-големите европейски газоразпределителни центрове, както и на точките за доставка на суровината.

Тези промени са били подписани преди състоялата се миналия петък – 28 септември, среща в Санкт Петербург между представители на двете дружества, съобщиха от "Булгаргаз" в понеделник. Реално тогава е даден стартът на техническите преговори за същинското преразглеждане на цената и точките за доставка. Те ще продължат през ноември.

Разговорите са в изпълнение на решението на Брюксел и поетите от "Газпром" ангажименти от май 2018 г., за да не бъде наложена глоба на руския газов концерн за злоупотреба с господстващо положение в осем европейски държави, сред които и България.

От "Булгаргаз" информират, че от "Газпром Експорт“ е било депозирано в "Булгаргаз“ предложение за изменения и допълнения в Договора за доставка на природен газ в съответствие с поетите от руската компания ангажименти пред Брюксел.

Предложено е всяка от компаниите да може да задейства преразглеждане на цената при две обстоятелства. Едното е значителна промяна на икономическите обстоятелства на Европейските газови пазари, които са извън контрола на двете страни. Другото - ако цената не отразява промяната на цените на границата на Германия, Франция и Италия, или промяната на цените на газа в хъбовете TTF, NCG и други в континентална Европа.

В момента тече първото преразглеждане на цената, а след като то бъде договорено, отварянето на тарифата ще може да става  веднъж на всеки две години, ще има и извънредно право на преразглеждане на всеки пет години.

На "Булгаргаз" ще бъде дадена възможност да поиска промяна на сегашната точка на доставка на суровината Негру Вода в Румъния и всички или част от договорените обеми газ (не по-малко от 50 милиона куб. метра на година и за период не по-малко от 12 месеца) да бъдат доставяни на пункта в Берегово, Украйна, или Велке Капушани, Словакия. Българският газов доставчик ще може да иска тази промяна, ако не е в състояние самостоятелно да организира преноса на газ. Предстои да се уредят и условията за промяна, основанията за отказ от страна на "Газпром Експорт“, както и разрешаване на спорове от Monitoring Trustee (Контролиращ управител), допълва българското дружество.

Според него тези предложения съответстват на поетите ангажименти на "Газпром" пред ЕК и са в полза на "Булгаргаз“. Затова и те били одобрени от Съвета на директорите на "Булгаргаз“ и от едноличния собственик на капитала на газовото дружество "Български енергиен холдинг“.

Така анексите за преразглеждането на цената и точката на доставка били подписани, което и е причина за инициирането на срещата в Санкт Петербург, става ясно от съобщението на "Булгаргаз“.

При разговорите миналия петък българското дружество поставило за обсъждане и други търговски и технически въпроси, с което да се даде началото на процес на договаряне за същинското изменение в клаузите на Договора за доставка на природен газ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес