Договорено е падането на роуминга в ЕС от юни 2017 г.

Все пак ще има лимити срещу злоупотреби и минимални такси при надвишаването им

Договорено е падането на роуминга в ЕС от юни 2017 г.

Споразумение за отпадането на таксите за роуминг в Европейския съюз от 15 юни 2017 година, постигнаха тази нощ представители на Европейскаат комисия, Европарламента и съвета на Европа, съобщиха от Брюксел във в торник.

"Компромисът е постигнат днес… Предвижда се край на плащането на роуминг през юни 2017 г. При пътуване в границите на ЕС, потребителите на мобилни услуги ще плащат същата цена като вкъщи без допълнително заплащане", пише в съобщението. Все пак ще има някакъв лимит за ползването на безплатния роуминг, след надвишаването му ще има "неголяма" такса.

За да влезе в сила обаче споразумението, е необходимо да получи подкрепата на държавите от ЕС. Предвижда се мобилните оператори да имат правото да начисляват такси при ползване на услугите им зад граница, когато засекат злоупотреби или употреба на услугата при условия, различни от обичайно (краткотрайно) пътуване.

Отбелязва се, че вече е прието решение от догодина да бъдат въведени максимални тарифи за роуминг от пет евроцента на минута за разговори или мегабайт данни, както и два евроцента за кратко текстово съобщение.

Според постигнатото тази нощ споразумение, доставчиците на сигнал ще трябва да осигуряват неутралност на интернет, но им е оставена свободата да използват "оправдани мерки за управление на трафика". Такива мерки ще бъдат разрешени, когато е необходимо предпазване на мрежите от претоварване или при кибер нападения.

През идните месеци постигнатото тази нощ споразумение ще бъде предложено за одобрение от държавите от ЕС. Наблюдатели в тази област многократно са коментирали, че точно държавите са най-големите противници на бързото отпадане на таксите за роуминг и това предизвиква спорове за защитата на правата на потребителите, когато те са различни от интересите на телекомите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?