Договорено е примирие в сирийската провинция Идлиб

Договорено е примирие в сирийската провинция Идлиб

Делегацията на сирийската опозиция на преговорите в казахстанската столица Нур Султан се съгласи на примирие в района на Идлиб, съобщи официален представител на страната домакин на преговорите, които продължават втори ден днес, цитиран от ТАСС.

"Постигнато е споразумение за примирие, - каза той. - Ясно е, че край Идлиб остават терористи, които няма да го спазват, но сирийската опозиция, която присъства тук, се съгласи на примирие."

Снощи сирийската телевизия обяви, че правителството в Дамаск също е приело прекратяване на огъня в Идлиб, ако бъдат изпълнени договореностите от Сочи - опозиционните бойци да се изтеглят на 20 км от демилитаризираната зона и да изтеглят от нея цялата си артилерия.

Представител на иранската делегация на преговорите също посочи, че споразумението за примирие в северозападната сирийска провинция Идлиб не се отнася за терористите.

"Ние се разбрахме да продължим усилията за изпълнение на меморандума от Сочи, а този меморандум не позволява на терористите да се ползват от възможността за примирие", каза той.

В съвместно заявление на трите страни гаранти от астанинския процес - Русия, Иран и Турция - за преговорите по Сирия вчера и днес, се казва, че те ще предприемат "конкретни мерки по защита на гражданското население".

Тези мерки "ще се основават на нормите на международното право и безопасността на военнослужещите на страните гаранти, намиращи се във и извън идлибската зона за деескалация".

В документа, цитиран от ТАСС, се посочва още, че следващата тристранна среща Русия-Иран-Турция за уреждане на обстановката в Сирия ще се състои през октомври т.г. в столицата на Казахстан.

Трите страни отхвърлят всякакви инициативи по създаване на самоуправление в кюрдските райони в Североизточна Сирия, които според тях са "опити да се създадат нови реалности на терена под предлог за борба с тероризма". Те изразиха решимост да противодействат на сепаратистките планове, насочени срещу суверенитета и териториалната цялост на Сирия".

Страните гаранти от астанинския процес са обсъдили и въпроса за провеждане на международна конференция за хуманитарна помощ за Сирия.

Представители на сирийската опозиция съобщиха, че въздушните удари в Северозападна Сирия са спрели след влязлото в сила прекратяване на огъня, предаде Асошиейтед прес.

Организацията Сирийски център за наблюдение на човешките права, с централа във Великобритания, заяви, че днес в провинция Идлиб е настъпило "предпазливо спокойствие", след като над провинцията са спрели да летят самолетите на бойната авиация.

Ахмад Шейхо от опозиционната Сирийска гражданска защита, известна още като "белите каски", заяви, че от полунощ "в небето вече няма военни самолети", но добави, че артилерийските обстрели продължават.
Сирийски държавни медии цитираха неназован военен, по думите на когото от полунощ е влязъл в сила режим на спиране на огъня под условие.

Според съобщенията бунтовниците ще трябва да се оттеглят на 20 км от демилитаризираните зони, договорени със споразумението за прекратяване на огъня от септември миналата година.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят