Договорено е възобновяване на проверките в ядрените обекти на Иран

Въпреки някои разногласия бе постигната договореност с Иран да се възобнови проверка на ядрените му обекти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), предаде Асошиейтед прес. Новината бе обявена от шефа на МААЕ Юкия Амано, който се завърна от посещение в Техеран.

Споразумението е постигнато ден преди срещата в Багдад между Иран и страните от групата 5+1 за преговори по иранската ядрена програма, в които шестте големи сили се надяват да убедят Техеран да спре да произвежда високообогатен уран, който може да се използва за изработване на атомни бомби.

С компромиса си за проверката на МААЕ на подозренията, че Иран тайно се е стремял да се сдобие с ядрено оръжие, иранските преговарящи в Багдад може да използват аргумента, че сега е ред на другата страна да прояви гъвкавост и да смекчи исканията си.

Не е ясно обаче дали посещението на Амано ще подобри преговорните позиции на Иран, тъй като шефът на МААЕ не сключи официално споразумение въпреки оптимистичните му изказвания, отбелязва АП.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?