Договори за милиарди водят Шрьодер при "сфинкса от Триполи"

Първият германски канцлер, който посещава Либия, е Шрьодер, придружен от 26 водещи мениджъри в очакване на бизнесдоговори за милиарди, и това показва вече какъв интерес води Шрьодер при сфинкса от Триполи, пише немският таблоид Билд по повод визитата на канцлера.

Кадафи е голям фен на Германия - обича луксозните немски коли и слуша за отмора Бетховен, а в добавка се нуждае от германски машини, технологии, водни резервоари, самолети Еърбъс и нова инфраструктура, допълва немският вестник, цитиран от ББС.

По съвпадение на 6 май, само час след произнасянето на смъртните присъди срещу българките от либийския съд в Бенгази, Шрьодер прие в Берлин българския си колега Сакскобургготски и не само тогава беше човешки разтърсен от присъдата, но и декларира готовност да направи за спасяването им всичко по силите на един германски канцлер.

В сегашната икономическа среща той има възможност лично да постави въпроса на Муамар Кадафи под мотото "давам, за да ми дадеш".

Но интелектуалният седмичник Ди Цайт намира сближаването прекалено бързо, а диктаторът - прекалено сговорчив за един кръстник на тероризма, който се представя за западен благодетел. Защо Западът му прощава расизма срещу чернокожите, смъртната присъда срещу българските медицински сестри, които уж били заразили либийските бебета със СПИН, пита Ди Цайт.

Друг авторитетен икономически седмичник, Райнишер Меркур, посочва частичния отговор: кръв е полепнала по ръцете му, но германските тайни служби твърдят, че не съществуват контакти между Кадафи и Ал Каида и той прави всичко възможно да ограничи ислямисткия тероризъм. Освен това най-богатата на петрол африканска държава има запаси от 36 милиарда барела, както и големи количества земен газ.

До 2010 г. Либия ще удвои добива на петрол с разработването на 15 нови петролни полета, обявени на търг, на който кандидатства Винтерсхалд, дъщерната фирма на германския концерн BASF, чийто топ мениджър е в делегацията на канцлера Шрьодер, пише вестникът, цитиран от ББС.

Споделяне

Още от Свят