Договори за наем и аренда на ниви - само със собствениците

Омбудсманът внесе законови промени за земеделските земи за спиране на измамите

Договорите за наем и аренда на земеделска земя да се сключват само със собствениците на имоти, а Общинската служба по земеделие да не регистрира договори, които са сключени от несобственици. Това са част от предложенията на омбудсмана Мая Манолова за промени в закона, с които да се спрат опитите за измама със земеделска земя.

Тя внесе промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и в Закона за арендата в земеделието в Народното събрание.

Преди това ги представи на дискусията "Белите петна" и "черните дупки" в законите за земеделските земи". В нея участваха експерти от Министерството на земеделието, зам.-председателят на парламентарната комисията по земеделието Йордан Апостолов ("Обединени патриоти") и колегата му Румен Георгиев (БСП), представители на Нотариалната камара, на Агенцията по вписванията, зам.-областната управителка на Монтана Нина Петкова, кметът на община Вълчедръм Иван Барзин, браншови земеделски организации, земеделски производители и собственици на земи.

Поводът

Повод за новите текстове са десетките жалби на земеделски производители и собственици на земя от цялата страна за опити за злоупотреби и порочни схеми на отдаване под наем на плодородни имоти, без тяхното знание и съгласие. Това стана през юли 2017 г. по време на кампанията за заявяването на площите за следващата селскостопанска година.

Ужилените сезираха Мая Манолова. Тя се обърна към земеделското министерство и министър Румен Порожанов нареди да се изискват документи за доказване на собственост на земята.

Засечените 79 случая на измами в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Монтана, Разград, Русе, Силистра, Смолян, Шумен и Ямбол бяха предадени на районните прокуратури, каза Порожанов при отчета на първите 100 дни от управление.

Схемата

"Схемата позволява несобственици да сключват договори за наем на чужд имот за срок от 3 години, без знанието на стопаните", каза Манолова. Това става с помощта на нотариуси, които заверяват договорите без проверка на собствеността. След това тези договори се регистрират в службата по вписванията отново без проверка. И на финала документите се внасят в Общинската служба по земеделие и на тяхна база се получават евросубсидии, описа схемата Манолова.

Тя даде пример как само с един измамен договор са засегнати 600 имота.

На практика се създава се ситуация "измаменият ще сее, а измамникът ще жъне", констатира Манолова. Освен това измамникът ще прибере и по около 22 лв. средно на декар европейска субсидия от директните плащания.

Според обществения защитник, проблемът възниква след направена промяна в Закона за арендата в земеделието, с която отпада изискването за представяне на скица за имотите при регистрирането на договор за аренда в Агенцията по вписванията. Премахването му е станало чрез промени в преходните и заключителните разпоредби на Закона за ползването на земеделските земи, с които се правят промени в Закона за арендата. Поправките са приети единодушно от депутати в последния им работен ден – 26 януари 2017 г.

Вносител на поправката е тогавашният депутат от ГЕРБ Мария Белова от Сливен. Мотивът ѝ е, че преди да заверят даден договор, нотариусите са задължени да проверят в кадастралната Карта на възстановената собственост и в Имотния регистър дали лицето действително е собственик на парцела. Затова, според нея, няма нужда тази скица отново да се носи и при регистрирането на договора в Агенцията по вписванията. "Ако има измама, то е възможно тя да се случва чрез някои недобросъвестни нотариуси", коментира с днешна дата Белова пред списание "Икономист".

Предлаганите промени

За да се затворят вратичките за измама, Манолова предлага да се въведе изрично изискване договорите за наем и аренда на земеделска земя да се сключват само от собствениците на имоти.

При съсобственост вариантите за сключване са два, според предложението на Манолова – без праг на идеални части и от 25% идеални части.

Общественият защитник иска и нотариусът да проверява собствеността при сключването на договорите за наем и за аренда. Тя предлага още да се представят скици при вписване на договорите за наем и аренда. Друго предложение е Общинската служба по земеделие да не регистрира договори, сключени от несобственици. Вече подписани контракти от несобственици да могат да се потвърдят в едномесечен срок само от собствениците с нотариално заверена декларация, предлага още Манолова.

Друга нейна оферта е нотариалната заверка на декларацията да струва 5 лева.

Манолова предупреди депутатите да не превръщат предлаганите изменения в "партийно-политическа дъвка", а да ги приемат до 1 октомври, когато започва стопанската година.

Решението е в ръцете на законодателите, защото ако минат през земеделското министерство, ще отнеме повече време заради съгласувателните процедури и общественото обсъждане, посочи Манолова.

Споделяне

Още от Бизнес